Tudomány zöldövezet

Megmentett egy szarvasborjút, kirúgta az olajcég

okswildlife / 500px / Getty Images
okswildlife / 500px / Getty Images

Egy kanadai férfi azt állítja, azért bocsátották el munkahelyéről, mert megmentett egy jávorszarvasborjút egy fekete medvétől – írja az Insider. Mark Skage, aki az AFD Petroleum Inc. olajipari vállalat üzemanyag-szállítójaként dolgozott, a Facebookon számolt be róla, hogy éppen munkából tartott hazafelé, amikor meglátta a magányos borjút az úton Brit Columbiában.

Elmondása szerint kiszúrta, hogy egy fekete medve várakozik a szarvastól mintegy 50 méterre, ezért úgy döntött, hogy beteszi autója anyósülésére a borjút. A példányt Misty-nek nevezte el, a feletteseivel és a természetvédelmi hatóságokkal együttműködve végül sikerült biztonságba helyezni az állatot. Az egyed jelenleg egy vadvédelmi rehabilitációs központban van, ha készen áll rá, szabadon engedik majd.

Skage szerint ezzel még nem ért véget a történet.

Mivel viselkedése ellentétes volt a cég vadvédelmi irányelveivel, kirúgták.

„A lecke, amelyet megtanultam az, hogy az AFD-nek nem gond, ha üzemanyagot öntenek a földre, de nem segíti a vadon élő állatokat” – foglalta össze a férfi.

A fekete medvék a jávorszarvasborjak legjelentősebb ragadozói azokon az északi területeken, ahol a grizzlyk nem gyakoriak. Az Alaszkai Halászati és Vadászati Minisztérium szerint a borjak mintegy 40 százalékát ezek az állatok ölik meg.

Az AFD Petroleum megvédte a Skage elbocsátásáról szóló döntését, egy közleményében pedig azt állította, hogy a férfi tettei megsértették a vállalat protokolljait. Dale Reimer, a cég elnöke szerint Skage-nek a természetvédelmi hatóságoknak kellett volna jelentenie a helyzetet, és hagyni, hogy a szakértők végezzék a dolgukat, ehelyett cselekedett, és több órán át szállított egy vadállatot a járművében. „Ez nemcsak a munkavállalót és a többi közlekedőt veszélyezteti, hanem potenciálisan a jávorszarvasnak is stresszt és kárt okozott” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik