Tudomány zöldövezet

Nyúlinvázió okoz problémát Floridában

Black Lollipop / Getty Images
Black Lollipop / Getty Images

Idegenhonos nyulak okoznak problémát egy floridai településen – írja az Insider. Az állatok egyre szaporodnak a természetben.

Napjaink egyik súlyos ökológiai kihívása az invazív fajok megjelenése. Ezek az idegenhonos állatok sokszor emberi közvetítéssel jutnak el egy-egy új élőhelyre, ahol komoly pusztítást képesek okozni a helyi fajoknak.

Noha a bolyhos fejű, háziasított nyulak nem veszélyesek az emberekre, igenis problémásak. A fajtát egy tenyésztő engedte el illegálisan két éve, a mintegy 60-100 példány egyre terjed Wilton Manors Jenada Isles nevű városrészén. A fajtára oroszlánfejűként hivatkoznak, az eredetileg Franciaországból és Belgiumból származó állatoknak a hímoroszlánokéhoz hasonló sörénye van.

Eric Stewart, az Amerikai Nyúltenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint a szabadon engedett házi nyulaknak komoly nehézséget okoz az életben maradás a természetben. Az állatok bundája túl vastag a floridai hőséghez, a fűevés nem egészséges számukra, ráadásul a ragadozók is fenyegetik őket.

A nyulakat ugyan sok helyi szereti, eteti, a fajta az embereknek is károkat okoz: drótokat rágcsálnak meg, pusztítják a növényzetet, és a járdákra ürítenek.

A példányok befogása rendkívül költséges lenne. Egy helyi lakos, Alicia Griggs gyűjtésbe kezdett, hogy elkapják, majd áttelepítsék a nyulakat, a projektre 20-40 ezer dollárra, azaz mintegy 6,6-13,3 millió forintra lenne szükség. Amennyiben a pénz össze is jön, az állatokat nehéz lesz elhelyezni, mert igen nagyigényűek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik