Tudomány zöldövezet

Egy hét alatt többször is megdőlt a globális melegrekord

Carlos Ciudad Photography / Getty Images
Carlos Ciudad Photography / Getty Images

Július első hete nem szűkölködik a globális melegrekordokban: a feljegyzések szerint hétfőn, kedden és szerdán is megdőlt a csúcs, ami most már jóval 17 Celsius-fok feletti átlagot jelez – írja az IFLScience.

Az amerikai Nemzeti Környezeti Előrejelzési Központ (NCEP) adatai szerint hétfőn a világ átlaghőmérséklete 17 Celsius-fok volt, éppen meghaladva a 2016 augusztusában elért, 16,9 fokos rekordot. Kedden pedig már 17,18 fokos globális átlag volt, ami megdöntötte ezt a rekordot is.

Ez egyelőre nem hivatalos csúcs, ám a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) kutatói jelezték, ezeket az adatokat is figyelembe veszik majd a hivatalos számításoknál. A világ különböző részein az utóbbi időben rendkívüli hőség uralkodik, többek között az Egyesült Államok déli részén, Kínában és Észak-Afrikában is, ez utóbbi helyen a hőmérséklet elérte az 50 °C-ot.

Dr. Karsten Haustein, a Lipcsei Egyetem légköri sugárzással foglalkozó kutatója szerint nagy esély van rá, hogy a július lesz a valaha rögzített legmelegebb hónap az Eemian interglaciális időszak óta, ami nagyjából 120 ezer éve volt.

2023-ban már több más lesújtó éghajlati rekord is született: többek között minden idők legmagasabb üvegházhatású gázkibocsátását és a legalacsonyabb antarktiszi tengeri jégszintjét is idén rögzítették. Mint arról korábban beszámoltunk, ezek a jelenségek nem kizárt, hogy az El Niño időszak kezdetét jelzik.

Kapcsolódó
Elkezdődött: itt az El Niño
A szakértők egy ideje számítottak arra, hogy rövidesen eljön az El Niño ideje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik