Tudomány zöldövezet

Elképesztő kincset találtak egy elpusztult bálnában

Gerard Soury / Getty Images
Gerard Soury / Getty Images

Elképesztő értéket rejtett egy, a kanári-szigeteki La Palmánál júniusban partra sodródott nagy ámbráscet teteme – írja a The Guardian. Antonio Fernández Rodríguez, a Las Palmas-i Egyetem munkatársa az állat boncolása közben felfedezte, hogy az egyed emésztési problémák miatt pusztult el. A példány vastagbeléből egy kemény objektum került elő, ez okozta vesztét.

A szakember egy 50-60 centiméter átmérőjű, 9,5 kilogrammos, kőszerű objektumot emelt ki a tetemből. A csomó, amelyet a kutató a parton a kezében tartott, egy ámbra volt.

Mint utóbb kiderült, a lelet 500 ezer dollárt, azaz megközelítőleg 172 millió forintot ér.

A becslések alapján csupán a nagy ámbráscetek 1 százaléka képes a parfümkészítők számára igen értékes ámbrát kiválasztani. A viaszos állagú anyag jellemzően hányás révén kikerül az állatok szervezetéből, a lebegő ámbrát főként halászok szokták megtalálni. Bizonyos esetekben ugyanakkor olyan mértékben felhalmozódik az anyag, hogy az a bálna pusztulását okozza.

A La Palma-i egyed esetében az ámbra szepszist idézett elő, ez vezetett a cet pusztulásához. Az egyetem most azon dolgozik, hogy vásárlót találjon az ámbra számára, a befolyó összeget a 2021-es vulkánkitörés károsultjainak adnák.

Ritkasága miatt, valamint a bálnavadászat elleni küzdelem jegyében egyes országokban az ámbra forgalmazása vagy birtoklása tiltott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik