Tudomány zöldövezet

Cápa támadt a férfire, delfinek mentették meg

Julian Gunther / Getty Images
Julian Gunther / Getty Images

Martin Richardson a Vörös-tengerben, Egyiptom partjainál úszott, amikor rátámadt egy röviduszonyú makócápa – írja a Live Science. A férfit ötször harapta meg az állat, és már biztos volt benne, hogy meghal, amikor valami egészen kivételes történt.

A férfi a National Geographic Sharkfest (Cápafesztivál) című műsorában számolt be az esetről. Mint elmondta, a cápának nem volt oka leállnia a támadással.

Richardson nagyjából 2,8 liter vért vesztett, és már feladta a küzdelmet, amikor egy csapat delfin bukkant fel a közelben.

A cápa ekkor felhagyott a támadással, nem sokkal később pedig egy hajóval kimentették a férfit. Végül 300 öltéssel varrták össze a sebeit.

A National Geographic az érintett epizódban négy olyan esetet ismertet, amely során látszólag cetfélék óvták meg cápáktól a bajba került embereket. Bár az esetek romantikusak, Tom Hird tengerbiológus szerint egyáltalán nem biztos, hogy a delfinek vagy bálnák tényleg segítettek.

Mike Heithaus, a Florida International University munkatársa nem tartja valószínűnek, hogy az állatok szándékosan mentették meg Richardsont. „A delfinek, ha nagy vérfelhőt látnak, tudják, hogy egy cápa van a környéken” – mondta a kutató. Amennyiben volt épp borjuk, valószínűleg annak védelme érdekében riasztották el a ragadozót. Az Egyesült Államokba július 2-án érkező részben a további három esetet is részletesen elemzik.

Noha a cápáktól sokan tartanak, meglehetősen ritkán támadnak emberre, 2022-ben világszerte csupán 57 kiprovokálatlan eset történt. Ehhez képest az emberiség a túlhalászattal milliószámra pusztítja az állatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik