Tudomány

Csökkent a cápatámadások száma

A nemzetközi cápatámadás-adatbázis (International Shark Attack File, ISAF) szerint világszerte csökkent a nem ember provokálta cápatámadások száma 2022-ben – írja az MTI.

A Floridai Egyetem által vezetett adatbázis alapján tavaly 57 ilyen eset történt, ez az elmúlt évtized legalacsonyabb száma, ugyanannyi, mint a 2020-as érték.

Öt támadás végződött halállal, ez néggyel kevesebb, mint 2021-ben, és öttel kevesebb, mint egy évvel korábban. A balesetek többsége, 41 támadás az Egyesült Államokban történt, köztük 16 Florida partjainál. Ausztrália a második a sorban, ott kilenc esetben támadt cápa emberre 2022-ben.

Stephen Frink / Getty Images

Az ember által nem provokált támadások száma jóval az elmúlt évtized 74-es átlaga alá esett tavaly. A 2020-as nagy csökkenés valószínűleg a pandémia miatti utazási korlátozások és strandbezárások következménye. „A világ óceánjaiban élő cápák száma visszaesett, ez is hozzájárulhatott a tavalyi csökkenéshez. Egyes országok strandjain, mindenekelőtt Ausztráliában szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, ez is szerepet játszhatott a halálos áldozatok számának mérséklődésében” – mondta Gavin Naylor, a Floridai Természettudományi Múzeum cápakutató programjának igazgatója.

Az ISAF adatbázisában tavaly 32 provokált támadást is rögzítettek, ezek akkor fordulnak elő, amikor az ember kezdeményezi a kapcsolatot a ragadozóval. Az egyetem szerint a vízi sportokat űzők számához képest a cápatámadások kockázata rendkívül alacsony.

Bár a cápák a horrorfilmek és a támadásokról szóló híradások miatt a bolygó legrettegettebb állatai közé tartoznak, messze nem a legveszélyesebbek, a kutyák is több halálesetet okoznak náluk. A cápák rendkívül fontos szerepet töltenek be a tengeri ökoszisztémában, a halászat miatt viszont drámaian csökken a számuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik