Tudomány zöldövezet

Veszélyes méreg tizedeli a tengeri állatokat

Channel Islands Marine & Wildlife Institute / Facebook
Channel Islands Marine & Wildlife Institute / Facebook

Delfinek és fókák százai pusztultak el egy mérgező alga virágzása miatt Kalifornia partjainál – írja a BBC. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal adatai szerint idén júniusban több mint ezer tengeri állat betegedett meg vagy vesztette életét a vízinövény miatt.

Az állatmentők ebben a hónapban naponta nagyjából 200 bejelentést kapnak segítségre szoruló vízi emlősökről, mert a tengerpartok tele vannak beteg állatokkal.

A szakértők szerint az algavirágzás egy szezonális probléma, amely minden évben jelentkezik, azonban a klímaváltozás feltehetőleg súlyosbítja a helyzetet.

A megbetegedéseket egy bizonyos algafaj okozza, amely domoiksav nevű neurotoxint (idegméreg) termel. Ez az anyag felhalmozódik az algákat elfogyasztó kagylókban, szardíniában és szardellafélékben. Amikor a fókák, delfinek és tengeri madarak megeszik a domoiksavval fertőzött állatokat, mérgezést kaphatnak.

Ezt kagylómérgezésnek szokás nevezni, amely az emberekre is veszélyes lehet, és memóriavesztést, agykárosodást vagy akár halált is okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik