Tudomány zöldövezet

Hatalmas kígyó kúszott egy forgalmas angliai úton

Egy háziállatként tartott, kiszökött közönséges óriáskígyót kellett befogniuk a rendőröknek az angliai Birminghamben – írja a Metro.

A boát egy forgalmas úton fedezték fel szombat délután, begyűjtésében több rendőr is részt vett.

Az állatot egy párnahuzatba tették, majd egy közeli hüllőboltba szállították, ahol megállapították, hogy nem esett baja. A kígyó gazdája egyelőre nem jelentkezett.

A bálványkígyóként vagy bálványboaként is ismert faj Közép- és Dél-Amerika trópusi részein honos. A ragadozó nem mérgével, hanem erős szorításával öli meg áldozatát, a zsákmányállatok többnyire rágcsálók, madarak és majmok. A kígyó egészben nyeli le prédáját, két táplálkozás között akár hetek is eltelhetnek.

A bálványboa a legismertebb és legelterjedtebb óriáskígyó, amelyet gyakran tartanak házi kedvencként is. A kiszökő példányok veszélyt jelenthetnek az őshonos állatokra, igaz, Angliában a klimatikus viszonyokból adódóan egy trópusi óriáskígyó nem képes egyedül sokáig életben maradni.

Brownie Harris / Getty Images

Nem példa nélküli ugyanakkor, hogy az otthon tartott óriáskígyók kiszabadulva tartós problémát okozzanak. Floridában a szalagos tigrispiton inváziós fajként régóta pusztítja a helyi fajokat, a ragadozót minden lehetséges módszerrel próbálják kiszorítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik