Tudomány zöldövezet

Videón, ahogy pörölycápák bukkannak fel a fürdőzők között

Ken Kiefer 2 / Getty Images
Ken Kiefer 2 / Getty Images

Ijesztő videó készült a Mexikói-öböl alabamai partjainál – írja a New York Post. A felvételen az látható, ahogy egy csapat pörölycápa úszkál a csónakok és fürdőzők között. A videón egy férfi éppen kiugrik a vízből.

Az eset a Robinson Islanden történt június 10-én, a jelenetet egy strandoló örökítette meg. Paul Hubble szemtanú szerint épp csónakjuk mellett voltak, amikor valaki cápát kiáltott, az emberek pedig elkezdtek kikapaszkodni a vízből. Mint a férfi elmondta, 4-6 példány bukkanhatott fel, a cápák kisebb halakat kergettek.

Hubble a többiekkel ellentétben a vízben maradt. „Még sosem láttam hasonlót. Évek óta minden hétvégén kijárok, de még nem láttam olyat, hogy a cápák így megjelennének” – mondta a férfi.

Dr. Kelly Boyle, a New Orleans-i Egyetem tengerbiológusa szerint a pörölycápák gyakoriak a Mexikói-öbölben, ám általában nem jelentenek veszélyt a strandolókra.

Mint hozzátette, ezeket a ragadozókat nem igazán érdeklik az emberek, inkább a kisebb halakra pályáznak.

A cápák megítélése kifejezetten rossz, pedig valójában messze nem olyan veszélyesek, mint sokan gondolják. Az állatok jellemzően tévedésből vagy provokáció következtében támadnak emberre. 2022-ben mindössze 57 kiprovokálatlan támadás történt, miközben mi a halászat révén milliószámra pusztítjuk az állatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik