Tudomány zöldövezet

Példátlanul forró évek várhatnak ránk

Az ENSZ alá tartozó Meteorológiai Világszervezet (WMO) friss jelentése alapján a példátlan globális hőmérséklet-emelkedés miatt az előttünk álló öt évben valamikor valószínűleg átlépjük a párizsi klímaegyezményben meghatározott 1,5 Celsius-fokos határt – írja a Live Science. A viszonyítási alapot az iparosodás előtti periódus átlaga jelenti.

A WMO szerint 66 százalék az esélye annak, hogy az elkövetkező időszakban a globális felszíni hőmérséklet éves átlaga átmenetileg átlépi a küszöbértéket.

Ez lenne az első alkalom az emberiség történetében, amikor ilyen mértékű felmelegedést regisztráltak.

Az 1,5 Celsius-fokos határ átlépése jelentősen megnöveli annak kockázatát, hogy olyan fordulópontok alakuljanak ki, amelyek visszafordíthatatlan éghajlati folyamatokat idéznek elő. Ilyen összeomlás többek között a grönlandi és nyugat-antarktiszi jégtakaró elvesztése.

Jackyenjoyphotography / Getty Images

A 2015-ös párizsi megállapodásban nagyjából 200 ország vállalta, hogy a század végére az iparosodás előtti szinthez képest lehetőleg 1,5, legfeljebb 2 Celsius-fokban korlátozza a globális felmelegedés mértékét. „Az elkövetkező hónapokban várhatóan melegítő El Niño fog kialakulni, ami az ember okozta klímaváltozással együtt a globális hőmérsékletet eddig nem látott szintre emeli” – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára. A szakértő szerint a folyamatnak messzemenő következményei lesznek az egészségügyre, az élelmezésbiztonságra, a vízgazdálkodásra és a környezetre, amire fel kell készülnünk.

Az El Niño egy természetes, időről időre visszatérő éghajlati jelenség, amelyről itt írtunk bővebben. A folyamat az ember okozta klímaváltozással együtt átmenetileg kifejezetten forró időszakot eredményezhet. A WMO legfrissebb jelentése a 2023-2027-es periódusra vonatkozik, a szervezet kutatói úgy gondolják, 98 százalék az esély arra, hogy az érintett években rekordmeleg esztendő jelentkezzen.

A felmelegedés nagy része egyenlőtlenül oszlik majd el. Az Északi-sarkvidéken például a hőmérséklet háromszor nagyobb mértékben fog ingadozni, mint a világ többi részén, ami felgyorsítja az olvadást, további problémákhoz vezetve.

Érdemes hozzátenni, hogy az előrejelzésben nem állítják, hogy az előttünk álló öt évben tartósan átlépjük majd az 1,5 Celsius-fokot. Annak az esélye, hogy az öt esztendő átlaga meghaladja ezt az értéket, 32 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik