Tudomány zöldövezet

Nagy bajban leszünk, ha kipusztulnak az éjjeli lepkék

Getty Images
Getty Images

Világszerte drasztikus mértékben csökken a méhállomány, ami komoly problémát jelent, ugyanis az ember által fogyasztott termények mintegy harmada profitál valamilyen mértékben a méhek vagy más rovarok beporzó tevékenységéből – írja a Phys.org.

A Sheffieldi Egyetem új tanulmánya szerint bár kevesebbet beszélünk az éjjeli lepkefajok szerepéről, ezek a beporzók szinte ugyanannyi növényt látnak el, mint a méhek. Dr. Emilie Ellis és kutatótársainak friss tanulmányából kiderül, hogy a lepkék azonban még a méheknél is kevésbé ellenállók az urbanizációs nyomásnak. A kutatás szerint ezek a rovarok több virágport szállítanak, mint korábban gondolták, illetve többféle gyümölcsfáról gondoskodnak, mint amennyit az ezt megelőző becslések mutattak.

A mostani eredmények szerint az éjjel tevékenykedő rovarok a városi növények, termények és fák beporzásának mintegy egyharmadát látják el.

Dr. Stuart Campbell, a tanulmány egyik vezető szerzője szerint a legtöbb növény beporzása rovaroktól függ, de azt, hogy mely rovarok végzik a beporzást, nagyon nehéz pontosan megválaszolni. Az Egyesült Királyságban körülbelül 250 méhfaj él, amelyekről elég sokat lehet tudni, viszont a nagyjából 2500 lepkefaj éjszakai tevékenysége miatt ezekről sokkal kevesebb információ ismert.

A szerzők jelezték a politikai döntéshozók felé, egyre nagyobb problémát jelent, hogy az urbánus területeken kevés az őshonos növényfajok száma, melynek nyomán csökken a biológiai sokféleség. Ez pedig a növény- és a rovarpopulációra is negatív hatással van. A kutatók szerint fontos, hogy a zöldterületek tervezésekor figyelembe vegyék az ültetvények változatosságát, és hogy jobban megértsék, mely növényfajokat részesítik előnyben a beporzók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik