Zoo Debrecen
Tudomány zöldövezet

Igazi Zsebibaba született Debrecenben

Kengurukölyök nevelkedik anyja erszényében a debreceni állatkertben – derül ki a Zoo Debrecen közleményéből. A születésekor babszemméretű, jelenleg nagyjából féléves apróság szépen cseperedik, és egyre kíváncsibban ismerkedik a külvilággal.

Most már nemcsak kikukucskál, hanem olykor ki is ugrik a biztonságot nyújtó erszény rejtekéből, ahova kilenchónapos koráig még visszajár majd. Érkezésével immár hét egyedet számlál a debreceni erszényesek csapata, akiket 11 órakor kezdődő napi látványetetésük keretében is megcsodálhatnak a látogatók.

Zoo Debrecen

A Tasmania szigetén, illetve Ausztrália keleti és délkeleti részén őshonos Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus) a partvidéki erdők és bozótosok lakója. Köznapi neve kissé megtévesztő: bár számos tekintetben hasonlít közeli rokonaira, a kengurukra, a náluk kisebb termetű és zömökebb, erdőlakó wallabyk közé tartozik.

Jellegzetessége a vöröses nyak- és vállszőrzet, illetve a nagy és mozgékony fül – a természetben főként erre és kiváló szaglására hagyatkozik, mivel viszonylag gyengén lát. Alapvetően magányosan él, nappal az árnyékban pihen, szürkületkor és éjszaka pedig a fűfélék, termések és gyökerek után kutat. Bár vadon élő populációja egyelőre stabil, élőhelyének csökkenése és minőségbeli romlása miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!