Tudomány zöldövezet

Itt a gombából készült koporsó

Egy holland cég kenderrost és micélium felhasználásával hoz létre környezetbarát, lebomló koporsókat – írja az AP. A szerves anyagból álló, mohával kibélelhető koporsó egy speciális formában nagyjából egy hét alatt jön létre, a kész láda olyan, mint egy festetlen, ókori egyiptomi szarkofág.

A micélium a gombák gyökérszerű, fonálra emlékeztető struktúrája, amely rendkívül sokrétű. Míg a hagyományos koporsók fa alapanyagának növesztése, majd lebomlása évtizedeket vesz igénybe, a gombakoporsók mintegy másfél hónap alatt felszívódnak a talajban.

A természet megóvása egyre több ember számára fontos.

A Loop Biotech szerint megközelítésével az ember teljesen bekapcsolódhat az élet körforgásába.

Bob Hendrikx, a cég alapítója egy közelmúltban megtartott előadáson részletesen beszélt vállalatáról. A feltaláló sokat foglalkozott gombákkal, és megtudta, hogy ezek az élőlények a legjobb újrahasznosítók a bolygón.

REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP

A koporsó mellett a Loop Biotech egyedi urnát is árul. Ezt egy kiálló facsemetével együtt lehet eltemetni, a lebomló urnában lévő hamvak pedig segítenek a növény fejlődésében. A koporsó 995 euróba (mintegy 371 ezer forintba), az urna pedig 196,8 euróba (nagyjából 73 ezer forintba) kerül.

A vállalat a Natuurbegraven Nederlanddallal működik együtt, amely védett parkokban hat speciális élőhelyet használ temetkezésekre. A Loop Biotech jelenleg havi 500 koporsót vagy urnát képes előállítani, termékeit Európa-szerte kiszállítják, de főleg az északi országokban érdeklődnek irántuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik