Tudomány zöldövezet

Ellenszert találhattak a gyilkos galóca mérgére

Egy friss tanulmány alapján megtalálhatták a világ legmérgezőbb gombájának számító gyilkos galóca toxinjának ellenszerét – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva.

A faj okozza a gombamérgezések miatti halálesetek 90 százalékát világszerte.

A gomba legerősebb toxinja egy alfa-amanitin nevű peptid, egyfajta amatoxin, amely máj- és veseelégtelenséget idéz elő.

Kínai és ausztrál kutatók megállapították, hogy a zöld indocianin elnevezésű színezék, amelyet jelenleg az Egyesült Államokban az orvosi képalkotásban használnak, blokkolja az alfa-amanitin toxikus hatásait. A tanulmány társszerzője, Csiao-ping Vang, a kantoni Szun Jat-szen Egyetem munkatársa elmondta, hogy korábban nem létezett specifikus ellenszer a gyilkos galóca ellen, mert keveset tudnak arról, hogyan végeznek a gombatoxinok a sejtekkel.

Minh Hoang Cong / 500px / Getty Images

Egereken és emberi sejteken végzett laboratóriumi vizsgálatok során a kutatók megállapították, hogy a zöld indocianin képes megakadályozni az alfa-amanitin által kiváltott máj- és vesekárosodást, emellett növeli a mérgezés utáni túlélés valószínűségét. A szakértők azoknál az egereknél is észleltek jótékony hatást, amelyek csak négy órával a mérgezés után kaptak indocianint, de a nyolc vagy tizenkét órával későbbi kezelésnél már nem volt megfigyelhető állapotjavulás.

A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy az alfa-amanitin visszafordíthatatlanul roncsolja a sejteket, így a kezelés csak akkor hatásos, ha egy bizonyos időkereten belül történik. „Bár az eredmények ígéretesek, további klinikai kísérletekre van szükség annak megállapítására, hogy a zöld indocianinnak van-e hasonló hatása az emberekre” – emelte ki Vang.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik