Tudomány zöldövezet

Videóra vette egy kajakos, ahogy megtámadja egy cápa

adamkaz / Getty Images
adamkaz / Getty Images

Egy férfinak sikerült megörökítenie, ahogy egy cápa csap le a kajakjára – írja az Independent. Scott Haraguchi május 12-én horgászott a hawaii Oahu szigetétől nem messze, kamerája a hal kiemelése után is bekapcsolva maradt.

A cápa a semmiből csapott le a kajakra, végül azonban nem sikerült megragadnia azt.

Haraguchi a lábával próbálta meg ellökni a ragadozót.

A férfi először azt hitte, egy teknős közelít felé, visszaemlékezése szerint minden nagyon gyorsan történt. „Nem vettem észre, hogy a bal lábamat kivettem a vízből, hogy ellentámasszak az ütközésnek, valójában azzal löktem le a cápa fejét” – elevenítette fel a történteket.

Haraguchi először azt hitte, az állat egyszerűen nekiütközött a kajaknak. Csak a videó megtekintése után jött rá, hogy a ragadozó igazából támadott.

Bár a cápák megítélése kifejezetten rossz, valójában messze nem olyan veszélyesek, mint a többség gondolja – a kutyák például sokkal nagyobb fenyegetést jelentenek. A cápák jellemzően tévedésből vagy provokáció következtében támadnak emberre. 2022-ben mindössze 57 kiprovokálatlan támadás történt, ezzel szemben az emberiség a halászat révén milliószámra pusztítja az állatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik