Tudomány zöldövezet

Ilyen hangokat ad ki a világ legnagyobb élőlénye

Iamraffnovais / Getty Images
Iamraffnovais / Getty Images

Különleges adatgyűjtés zajlott Pandónál, a világ egyik legnagyobb, legnehezebb és legősibb organizmusánál – írja a The Guardian. A utahi fakolónia egy 430 ezer négyzetméteren elterülő gyökérrendszeren alapul, az organizmus az amerikai rezgő nyár mintegy 47 ezer, genetikailag azonos egyedéből áll.

A 43 hektáros kolónia több ezer éves lehet, és 6000 tonnát nyom. Sajnos Pando nincs biztonságban, több tényező is fenyegeti.

Jeff Rice hangművész a közelmúltban úgy döntött, érdemes kideríteni, milyen zajok áradnak a gigantikus élőlényből, a munkában pedig Lance Oditt, a Friends of Pando nonprofit szervezet alapítója is segített. A kezdeményezés eredetileg művészeti projektnek indult, a művész a levelek, madarak, rókák, sőt még az ágakon mozgó hangyák hangjait is rögzítette. Egy odún keresztül egy hidrofont is leeresztett a gyökerekhez.

Egyik felvétele egy zivatar során készült, és mély, hátborzongató morajlás hallható rajta. „Amit hallani lehet, az szerintem az erdőben lévő levelek millióinak hangja, amely megrezegteti a fákat, és áthalad az ágakon keresztül a földbe” – mondta Rice.

A zaj annyira lenyűgözte a párost, hogy egy kísérletet végeztek: Oditt egy ágat ütlegelt, Rice pedig mintegy 30 méterrel arrébb, a gyökereknél gyűjtött hangadatot.

Bár a zaj a levegőben nem, a hidrofon révén a mélyben hallható volt.

A kísérlet mindenképp érdekes, de nem bizonyítja a gyökérrendszer összekapcsolódását. Paul Rogers, a Utahi Állami Egyetem munkatársa és Pando szakértője szerint eddig nem sikerült alátámasztani, hogy a kolónia ágait a gyökérrendszer köti össze. Bár a kutató üdvözölte Rice munkáját, kiemelte, hogy tudományos vizsgálattal is igazolni kellene a felvetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik