Tudomány zöldövezet

Betiltják a szabadtéri munkát a spanyolok, ha túl meleg van

Getty Images
Getty Images

A spanyol kormány azt tervezi, hogy szélsőséges hőség idején betiltja a szabadtéri munkavégzést – írja az Euronews. A tervek szerint az intézkedést akkor hajtanák végre, amikor az állami meteorológiai ügynökség piros vagy narancssárga riasztást ad ki.

Ezt leginkább 40 Celsius-fok környékén szokták kiadni, amiből tavaly nyáron sok volt, lévén 2022 volt Spanyolországban a legmelegebb év a feljegyzések 1961-es kezdete óta. Az idei év negyedik hónapja pedig a legmelegebb és egyben legszárazabb április volt. Ahogy arról beszámoltunk, ennek következtében az ország nagy részén szárazság uralkodik, és a vízkészletek is lecsökkentek, főleg a katalán tartományban.

A spanyol kormány erre válaszul május 11-én 2 milliárd eurós aszályvédelmi csomagot hagyott jóvá, a vízkészletek és a mezőgazdaság védelme érdekében.

Ebből új infrastruktúrára is telik majd, többek között tengervíz-sótalanító üzemeket és szennyvíz újrahasznosító rendszereket terveznek üzembe állítani. Az intézkedések között pedig helyet kapott az emberek védelme is, amit a szélsőséges melegben történő munkavégzés megszüntetésével érnének el.

Kiket érint?

A szabályozás elsősorban a mezőgazdasági és az építőipari ágazatban dolgozókra vonatkozik, ahol a munkaadóknak a hőhullámok idején módosítani kell a munkaidőt. A magas hőmérséklethez szokott helyeken, például a dél-spanyolországi Andalúziában egyébként az építőipari munkások már most is csak a délelőtti órákban dolgozhatnak nyáron.

A fővárosban sokáig nem volt ehhez hasonló korlátozás, azonban miután tavaly hőgutában meghalt egy utcaseprő, szigorítottak a szabályokon. A 60 éves férfinél egyébként 42 fokos testhőmérsékletet mértek.

A szakszervezetek és az önkormányzati szolgáltatásokat végző vállalkozók megállapodtak, hogy felfüggesztik azokon a napokon, amikor az átlaghőmérséklet 39 Celsius-fok fölé emelkedik. Bizonyos hőmérséklet felett a cégek abban is megállapodtak, hogy az általuk foglalkoztatott 7000 dolgozónak naptejet és sapkát is biztosítanak, és csak légkondicionált járműveket használnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik