Tudomány zöldövezet

Kiszáradás fenyegeti Barcelonát és környékét

Lionel Pedraza / Hans Lucas via AFP
Lionel Pedraza / Hans Lucas via AFP

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszályával küzd Spanyolország, a szárazság pedig különösen érzékenyen érinti a 7,7 milliós Katalóniát. Az északkeleti régióban a víztározók töltöttsége rekordalacsonyra apadt, melynek következtében már szeptemberben aszály veszélyhelyzetet hirdethetnek – írja az Euronews.

Barcelonát, Gironát és más környékbeli városokat, illetve falvakat a Ter-Llobregat folyórendszer látja el vízzel, amelynek szintje jelentősen csökkent az elmúlt, csapadékmentes időszakban. Az elmúlt hetekben közel 13 köbméter vizet helyeztek át Katalónia Sau víztározójából egy másik, közeli tározóba, a vízminőség megőrzése érdekében. Az őshonos fajok védelme érdekében pedig több ezer inváziós halat selejteztek ki. A vízszint tavaly nyáron olyan alacsonyra csökkent, hogy egy 11. századi templom romjai kerültek elő a felszín alól.

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy rendkívül szigorú vízhasználati szabályok léptek életbe Katalóniában.

A nagyvárosokban naponta mindössze 230 liter vizet lehet felhasználni fejenként, ez pedig már magában foglalja a személyes használatot, valamint az olyan közszolgáltatásokat is, mint a szökőkutak üzemeltetése, vagy a köztisztasági munkák. A vészhelyzet bejelentésével ez a kvóta 200 literre csökkenhet.

Vannak azonban olyan területek is, ahol már most időszakosan kikapcsolják a vízellátást. A Barcelonától 100 kilométerre nyugatra fekvő L’Espluga de Francoliban már hónapok óta vízadagolás van érvényben, amelynek értelmében minden este 22 és reggel 7 óra között kikapcsolják a házi vízellátást. Hetente háromszor egy tartálykocsik járja a környéket, hogy feltöltse a készleteket.

Xavier Rosell, a térség környezetvédelmi kérdésekért és az önkormányzati szolgáltatásokért felelős tisztviselője szerint 2003 és 2008 között is súlyos aszályok sújtották a területet, a klímaváltozás hatásai azonban az elmúlt években rendkívüli módon felerősödtek. Pere Aragones katalán vezető szerint 50 éve nem volt ilyen hosszú aszályos időszak a régióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik