Tudomány zöldövezet

Ártatlanul vádolhatják az olaszországi medvét

A LEAL olasz állatvédő szervezet két állatorvos szakvéleményére hivatkozva azt akarja bizonyítani a bíróságnak, hogy valójában nem a JJ4 jelű nőstény medve felelős a fiatal trentinói férfi haláláért, hanem egy másik, hím egyed – írja az MTI az APA-ra és a DPA-ra hivatkozva. Mint ismeretes, április elején egy medve végzett egy 26 éves futóval, a gyanúsított állatot nagyjából két héttel később fogták be.

A példányt kivégeznék, az ügy azonban egy ideje húzódik.

A LEAL egyesület által kedden bemutatott adatok alapján az áldozat holttestén található genetikai nyomok arra engednek következtetni, hogy az őt megtámadó medve nem nőstény, hanem kifejlett, hím egyed volt. Az állatorvosi vélemény szerint a harapásnyomokból látszik, hogy nagyobb távolság van a medve metszőfogai között, ami a hím példányokra jellemző.

LuCaAr / Getty Images Illusztráció.

Az egyesület egyúttal követelte JJ4 szabadon engedését, valamint Maurizio Fugatti megyei elnök lemondását. Fugatti az elmúlt egy hónap alatt kétszer is rendeletet adott ki a medve leölésére, ezt azonban a bíróság mindkét esetben megakadályozta.

Az április elejei medvetámadás áldozatául esett Andrea Papi szülei elutasították a LEAL következtetését, amelyet fantáziadúsnak és nehezen hihetőnek neveztek. Mint ügyvédjük elmondta, a gyászoló pár ismét tiszteletet és megértést kér, ennek ellenére mégis kritikák és elfogadhatatlan provokációk érik őket.

A medve sorsát eldöntő tárgyalást május 11-ére tűzték ki, az ítélethirdetést viszont a bíróság május 25-ére halasztotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik