Tudomány zöldövezet

Kenguruk kilövésére szólították fel Ausztrália lakosságát

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

A kenguruk kilövésére szólítja fel Ausztrália lakosságát Katherine Moseby ökológus – írja az AFP. A szakértő szerint ez a legkedvesebb, amit tehetünk ezekkel az állatokkal, ugyanis lassú, gyötrelmes éhhalál vár rájuk.

A kengurupopulációk egyedszáma a nedves, táplálékban gazdag évszakokban robbanás szerűen megnő, akár több tíz millió példánnyal is gyarapodhatnak. Az elkerülhetetlenül bekövetkező száraz időszakok beköszöntével azonban nem jut elég élelem mindegyiküknek, ezért jelentős részüknek éhezéssel kell szembenéznie.

Moseby elmondta, a legutóbbi aszály során egyes területeken a kenguruk 80-90 százaléka elpusztult.

Az éhségtől szenvedő, elkeseredett állatok a nyilvános vécékbe betörve akár a toalettpapírt is megeszik, ettől a szörnyű sorstól menthetné meg őket lelövésük.

Ausztráliában a kenguruk védett állatok, ám a nem veszélyeztetett fajokhoz tartozó példányok állami engedéllyel kilőhetők. Az országban évente nagyjából 5 millió kengurut vadásznak le, hogy húsukat és bőrüket felhasználhassák. Az állatvédő szervezetek ezt kegyetlenségnek nevezik és az iparág felszámolása mellett kampányolnak, Moseby szerint viszont sokkal kegyetlenebb, ha éhezni hagyják őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik