Tudomány zöldövezet

Elpusztult a ritka teknősfaj utolsó nősténye

Megtalálták a Swinhoe-lágyhéjúteknős, azaz a jangcei lágyhéjúteknős egyik utolsó egyedének tetemét – írja az IFLScience. A példányra április 21-én bukkantak a vietnámi Dong Mo-tóban. A helyi beszámolók szerint az állat a kihalás szélén álló faj utolsó nősténye lehetett.

Az elhullott egyed nagyjából 1,5 méter hosszú volt, és 93 kilogrammot nyomott.

Az állat pusztulásával a kutatók tudomása szerint három hím maradt csupán a fajból, kettő Kínában, egy pedig Vietnámban él.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a nőstény halálát.

STR / AFP Illusztráció.

„Ez ugyanaz az egyed, amelyet az elmúlt években megfigyeltünk. Ez egy igazi csapás” – mondta Tim McCormack, az Indo-Myanmar Conservation nevű természetvédő szervezet ázsiai teknősprogramjának igazgatója. Mint hozzátette, a méretes egyed évente akár száz vagy még több tojást is rakhatott volna.

2019-ben bejelentették, hogy elpusztult a faj utolsó nősténye egy sikertelen mesterséges megtermékenyítési kísérletet követően Kínában, később azonban kiderült, hogy Vietnámban maradt egy nőstény. Elképzelhető, hogy valahol a természetben rejtőznek további példányok.

A Swinhoe-lágyhéjúteknős a világ legnagyobb édesvízi teknősfaja. Az egykor egész Észak-Vietnámban és Dél-Kínában jelen lévő populáció a vadászat és az élőhelyek elvesztése miatt csökkent le drasztikusan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik