Tudomány zöldövezet

Már tengeriuborkákban is utazik a jakuza

Öt embert vett őrizetbe a japán rendőrség, az érintetteket azzal gyanúsítják, hogy több mint 600 kilogrammnyi tengeriuborkát loptak el Fukuoka partjainál – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva.

A rendkívül drága csemegeként árult tengeriuborka már jó ideje felkeltette a japán bűnszervezetek figyelmét, a hatóságok rendszeresen lecsapnak a tolvajokra. A tengerfenéken élő állatok könnyű prédát jelentenek a bűnözőknek, fekete gyémántként is emlegetik őket, mert Kínában és Hongkongban nagy a kereslet irántuk.

DigiPub / Getty Images

A tengeriuborka orvhalászatának és illegális kereskedelmének büntetését Japán 2018-ban szigorította: akár három év börtönt, illetve 30 millió jen (77 millió forint) bírságot lehet kiszabni a törvényszegésért. A jakuzabandákat azonban a szigorú büntetés sem tartja vissza az orvhalászattól.

Az illegálisan kifogott tengeriuborkák exportja állítólag ugyanolyan jövedelmezővé vált számukra, mint a kábítószer-kereskedelem.

A japán média szerint a most letartóztatott gyanúsítottak 624 kilogrammnyi állatot zsákmányoltak egy helyi halászati szövetkezet területéről. A mezőgazdasági minisztérium adatai alapján a tengeriuborka átlagos nagykereskedelmi ára Japánban 2021-ben 2868 jen (7300 forint) volt kilogrammonként. A legutóbbi fogás a helyi halászoknak akár 1,8 millió jen (4,6 millió forint) kárt is okozhatott.

Japánban a tengeriuborkát savanyítva, főétel mellé fogyasztják, a Kínába csempészett szállítmányok nagy részét azonban a hagyományos gyógyászathoz használják fel. Az orvhalászat miatt 2006 és 2020 között több mint 10 ezer tonnáról 6100 tonnára csökkent a japán vizekben kifogott zsákmány mennyisége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik