Tudomány zöldövezet

Gyerekekkel gyilkoltatták volna a macskákat Új-Zélandon

A nyilvánosság és az állatvédő csoportok tiltakozását követően törölték azt a versenyt, amelyet Új-Zéland őshonos fajainak védelmének érdekében, gyermekek számára rendeztek – írja a CNN. A program célja az volt, hogy a 14 év alatti gyerekek invazív, elvadult házi macskákat irtsanak.

A versenyt az Észak-Canterburyi Vadászverseny rendezte volna egy adománygyűjtő projekt keretében a Déli-sziget Canterbury régiójában fekvő Rotherhami Iskola számára. A junior, 14 év alattiaknak szánt kategóriát a hétvégén jelentették be, a legtöbb macskát levadászó gyereknek 250 új-zélandi dolláros, azaz mintegy 53 ezer forintos díjat ajánlottak fel.

A bejelentés óriási felháborodást keltet, az eseményt ezért már hétfőn visszavonták.

Más kategóriákban, így disznóvadászatban viszont továbbra is terveznek versenyt tartani.

A szervezők szerdán kiadott közleményükben azt állították, hogy a tiltakozók nem helyénvaló e-maileket és üzeneteket küldtek az iskolának és más érintetteknek. „Hihetetlenül csalódottak vagyunk a reakció miatt, és szeretnénk tisztázni, hogy ez a verseny egy független közösségi rendezvény” – olvasható a közleményben.

Seema Varma / EyeEm / Getty Images

A macskák ugyan közkedvelt házi kedvencek, a szabadban kóborló állatok viszont óriási fenyegetést jelentenek a természetre, különösen az olyan területeken, ahol idegenhonos fajnak számítanak, és nincs kihívójuk a környzetben. Erre példa Új-Zéland, ahová az európaiak hurcolták be a macskákat, a szigeteken pedig a denevéreken kívül nincsenek őshonos emlősök. A hatóságok szerint Új-Zélandon a macskák mintegy száz őshonos fajt fenyegetnek, madarak, emlősök, hüllők és kétéltűek tömegeit pusztítják el minden nap.

A verseny célja elvileg a helyi madarak és más, sebezhető fajok védelme lett volna, a macskákat lőfegyverrel és más eszközökkel lehetett volna elejteni a megfelelő előírások betartásával. A szervezők szerint minden gyereket kizártak volna, aki chippel ellátott állatot ejtett volna el, sokan azonban kritikaként fogalmazták meg, hogy első ránézésre nem könnyű megkülönböztetni a kóbor egyedeket a házi kedvencektől. A macskavadászat híre nem csupán az országban keltett felháborodást, az eseményre még a köztudottan állatbarát brit humorista, Ricky Gervais is felhívta a figyelmet egy szatirikus tweetben.

A macskák ellen a helyi hatóságok részben a lakosság tudatosságának növelésével próbálják felvenni a küzdelmet. Az idegenhonos ragadozók eddig hat őshonos madárfaj kihalásában játszottak komoly szerepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik