Tudomány zöldövezet

Elrabolt kacsacsőrű emlőst keresnek

Ausztráliában két ember ellen adott ki körözést a rendőrség csütörtökön, miután kiderült, hogy Queensland állam fővárosától, Brisbane-től északra egy fürdőlepedőbe bugyolált kis kacsacsőrű emlőssel (Ornithorhynchus anatinus) a karjukban szálltak vonatra – írja az MTI.

Scott Knowles állami rendőrfőnök, elmondta: aggódnak a természetes környezetéből eltávolított állat egészségéért, a példányt a lehető leghamarabb szabadon kell engedni.

A hatóságok az elrablók miatt is aggodalmukat fejezték ki, mert a hímek sarkantyújában méreg termelődik, ami kínzó fájdalmat okozhat az embernek.

A térfigyelő kamerák kedden készült felvételein egy nő által kísért szandálos férfi látható, amint egy észak-brisbane-i vasútállomás peronján sétál, miközben a hóna alatt tartja a macskakölyök méretű emlőst. A férfi és a nő ezután fürdőlepedőbe csavarta az állatot, megsimogatta, majd megmutatta a többi utasnak.

Jason Edwards / Getty Images Illusztráció.

A queenslandi természetvédelmi törvények tiltják a kacsacsőrű emlősök elszállítását a vadonból. Az ezért kiszabható maximális bírság 430 ezer ausztrál dollár (mintegy 100 millió forint) is lehet.

Az éjszakai életet élő, félénk állat azon kevés emlősök egyike, amely tojást rak, és már csak Kelet-Ausztráliában él. Férgekkel, rovarokkal és apró rákfélékkel táplálkozik. Rövid, hódszerű farkával és kacsaszerű csőrével a brit tudósok hamisítványnak hitték a tetemét, amikor a 18. század végén először meglátták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik