Tudomány zöldövezet

Eltorzult tengeri óriást vettek videóra

Egy eldeformálódott gerincű közönséges barázdásbálnáról készült videó a Földközi-tengeren, Spanyolország közelében – írja a Live Science.

Az elváltozás hátterében valószínűleg egy hajóval való ütközés áll, a szakértők szerint a sérülés miatt az állat éhezhet.

A 17 méter hosszú példányt március 4-én figyelték meg egy hajóról Cullera partjainál. A kapitány azt hitte, hogy a bálna egy hálóba gabalyodott, ezért értesítette a polgárőrséget, a szervezet pedig állatorvosokat és biológusokat küldött a helyszínre. A szakértők aztán megállapították, hogy az egyed ismeretlen eredetű gerincferdülésben szenved.

Megpróbáltak nyomkövetőt helyezni az állatra, de elváltozása miatt ez nem sikerült. A bálna végül mélyebb vizekbe úszott.

A legvalószínűbb magyarázat, hogy a deformációt egy trauma, feltételezhetően egy hajóval való ütközés idézte elő. Bár a gerincferdülés veleszületett vagy idővel kifejlődő is lehet, az érintett példányok jellemzően nem élik meg a felnőtt kort.

Mivel a bálnáknak táplálkozásukhoz erőteljes farokúszójukra is szükségük van, a sérülés valószínűleg megnehezíti az állat élelemszerzését. A felvétel alapján az egyed alultáplált és egészségtelen, nem valószínű, hogy sokáig életben fog maradni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik