Tudomány zöldövezet

Áttörést érhettek el a napelemek újrahasznosításában

Mischa Keijser / Getty Images
Mischa Keijser / Getty Images

A napelemek kulcsfontosságú részét képezik a világ tiszta energiára történő átállásának, néhány évtizedes életciklusuk végeztével mégis a panelek közel 90 százaléka hulladéklerakókban végzi. Ennek oka, hogy a napelemek újrahasznosítása rendkívül hosszadalmas és költséges folyamat: először ugyanis darabjaira kell szedni a paneleket, majd szétválogatni az alkatrészeket.

Az ausztrál Deakin Egyetem kutatócsoportja azonban most kifejlesztett egy új technikát, amellyel ki lehet nyerni a szilíciumot az elavult panelekből. A bonyolult fűtési és kémiai folyamatokra támaszkodó művelet során ráadásul veszélyes vegyi anyagok használatára sincs szükség ahhoz, hogy kinyerjék az értékes szilíciumot – írja az Euronews.

A szilícium nanorészecskéire hatalmas a kereslet a piacon, ugyanis ezekkel közvetetten növelhető a lítium akkumulátorok kapacitása.

Ez pedig az újrahasznosítással foglalkozó cégeket is cselekvésre ösztönözheti. Anthony Vippond, a Lotus Energy elnevezésű, megújuló energiával foglalkozó vállalat vezérigazgatója szerint, ezen anyag kilóját ugyanis akár 28 500 euróért, vagyis nagyjából 10,7 millió forintért is lehetne kínálni.

John Polhill, a Victoria állam fenntartható fejlődéséért felelős tisztviselő szerint a rendszert addig kell tökéletesíteni, ameddig nemcsak hogy szét lehet szedni a paneleket, de az financiálisan is megtérül a cégeknek.

Cikkünk a European Climate Foundationnel zajló együttműködésünk keretében készült. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik