Tudomány zöldövezet

Visszahódította a természet a koreai demilitarizált zónát

Az Észak-Korea és Dél-Korea közötti demilitarizált övezet emberi szemmel a világ egyik legveszélyesebb helye. A régióban meglehetősen alacsony az emberi tevékenység mértéke, ez pedig kedvezően hat a térség flórájára és faunájára. A két ország közötti aktív háború végének 70. évfordulója alkalmából új képeket mutattak be a helyi különleges élővilágról – írja a Business Insider.

A mintegy 240 kilométer hosszú ütközőzónát kerítések és taposóaknák határolják, átkelni itt életveszélyes. Az emberek távol maradása miatt ugyanakkor az elmúlt évtizedekben nőtt a környék biodiverzitása, amelyet a közelmúltban a Google Arts & Culture ismertetett. A felvételek egy 1450 négyzetkilométeres, évtizedek óta érintetlen területen készültek, a képek itt tekinthetőek meg.

A koreai demilitarizált övezet azt bizonyítja, hogy ha az ember hosszú ideig nem károsít egy környezetet, az képes helyreállni.

Hasonló élővilág városok közelében nem figyelhető meg.

ANTHONY WALLACE / AFP

A Google szerint a zónában számos, Koreában különlegesnek számító állat és növény van jelen, a helyi fajok 38 százaléka veszélyeztetett. Összesen 6168 vadon élő növény-, emlős-, madár-, kétéltű-, hüllő-, édesvízihal-, vízi makrogerinctelen- és pókfaj lelhető fel a térségben. A helyi természetet kihelyezett kamerák segítségével dokumentálták, az eszközök egy örvös medvét is megörökítettek, a fajt 20 éve nem fotózták le a régióban.

Szakértők úgy gondolják, fokozni kellene az övezetben a természetvédelmi erőfeszítéseket. Ehhez szorosabb együttműködésre lenne szükség az északi és a déli ország között, ami egyelőre elég esélytelennek tűnik.

Nem a koreai demilitarizált övezet az egyetlen lezárt zóna a bolygón, ahol a természet hasonló módon hódította vissza a területeit. A csernobili atomerőmű környéki élővilág is lenyűgöző, a térségben még vadlovak is előfordulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik