Tudomány

Aligátoroktól származó gént ültettek halakba

Szakértők egy csoportja olyan ellenálló pettyes harcsákat hozott létre, amelyek egy, a kínai aligátortól kölcsönzött génnel is rendelkeznek – írja a Business Insider. A kutatók úgy gondolják, hogy az ilyen génszerkesztett állatok egy nap táplálékul is szolgálhatnak.

Az amerikai Auburni Egyetem csapata januárban számolt be egy tanulmányban a projektről, a szakértők egy katelicidin gént használtak fel. A katelicidin egy, a belekben előforduló antibakteriális peptid, amely segít a szervezetnek a betegségekkel való megküzdésben.

Rex Dunham és kollégái a CRISPR génszerkesztő technikát hívták segítségül.

Az általuk létrehozott halak vadon élő társaikhoz képest ellenállóbbá váltak, túlélési arányuk 2-5-szörösnek bizonyult.

A katelicidint egy szaporodási hormon génjéhez adták, ez csökkentette a harcsák szaporodási képességét, ami fontos volt, hogy megelőzzék a hibridek és a többi hal keveredését. Dunham szerint a génszerkesztett példányok teljesen alkalmasak az emberi fogyasztásra.

angeluisma / Getty Images Illusztráció.

A CRISPR-et eddig keveset használták halakon, és a kutatók is megjegyzik, hogy kísérleti eredményeikben van bizonytalanság. Ennek ellenére a csapat bízik benne, hogy technológiájuk hasznos lehet a halgazdaságok számára.

A harcsahús iránt az Egyesült Államokban kifejezetten magas a kereslet, az állatok tenyésztése azonban nem egyszerű. A fertőző betegségek különösen nagy problémát okoznak a farmokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik