Tudomány

Ezért lehet veszélyes az időskori apaság

Portra / Getty Images
Portra / Getty Images

A férfiak szaporító szerve az új gének melegágya, amely arra is választ ad, miért származik több új mutáció az apáktól, mint az anyáktól. Azt azonban eddig nem lehetett tudni, hogy az idősebb apák miért örökítenek több mutációt, mint a fiatalabbak – írja az Eurekalert.

A Rockefeller Egyetem muslicákon végzett tesztjei most kimutatták, hogy ugyan a mutációk gyakoriak mind a fiatal, mind az idős gyümölcslegyek heréiben, az idősebb legyekben kezdettől fogva nagyobb számban fordulnak elő. Ráadásul úgy tűnik, hogy a fiatalabb muslicáknál több mutáció is eltávolítható a szervezet genomjavító mechanizmusai által, míg az idősebbeknél nem.

A kutatás alapján tehát idősebb korban a csírasejtek kevésbé hatékonyak a mutációjavításban, ráadásul az idősebb csíravonal mutáltabban is indul.

Az eredményekhez az egyetem tudósai mintegy 300 gyümölcslégy heréjéből származó RNS-t szekvenáltak, amelyeknek nagyjából fele fiatal (48 órás), fele pedig öreg (25 napos) volt. A tesztek során azt vizsgálták, hogy az egyes mutációk szomatikusak, azaz örököltek, vagy veleszületettek voltak-e. Végül megállapították, hogy vannak mutációk, melyeknek nincs nyoma a szomatikus sejtjei között.

Li Zhao laboratóriumvezető szerint mivel a gyümölcslegyek szaporodási rátája magas, a mutációs mintáik vizsgálata új betekintést nyújthat az új mutációk emberi egészségre gyakorolt hatásába is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik