Tudomány

Kiolvasható az agyból, ha az ember depressziós

A houstoni Baylor College of Medicine csapata olyan eljárást fejlesztett ki, amelynek révén az agytevékenységből olvasható ki az ember érzelmi állapota – írja az IFLScience. Sameer Sheth és kollégái olyan módszert is találtak, amellyel stimulálhatják a pozitív hangulatot. A friss eredmények segíthetnek a depresszió megértésében, illetve kezelésében.

A pozitív hatásokról egy John nevű kísérleti alany is beszámolt, akinek agyának egyik régiójába elektródákat helyeztek a kutatók. A megközelítés a mély agyi stimuláció (DBS) nevű technikán alapul, amelynek lényege, hogy elektromos impulzusokat vezetnek közvetlenül az agy specifikus részeibe. A DBS-t korábban használták már többek között a Parkinson-kór és az epilepszia kezelésére, a depresszió esetében viszont hatásai vitatottak maradtak.

Jose Luis Pelaez / Getty Images

Johnon kívül eddig további négy, kezelésnek ellenálló depresszióban szenvedő személyt vontak be a vizsgálatba. A csapat célja, hogy összesen 12 alanyt tanulmányozzanak, bízva abban, hogy így is értékes adatokhoz juthatnak. A nagyobb mintára való kiterjesztés nem feltétlenül érné meg, hiszen egy drága, invazív, kockázatos, illetve csak a depresszió bizonyos típusainál alkalmazható technikáról van szó.

Az eredmények ugyanakkor már most izgalmasak, az eddig vizsgált három résztvevőnél a cinguláris kéreg nevű régióban detektáltak olyan aktivitást, amely a jó- vagy rosszkedvhez kötődhet.

A szakértők tanulmányukban azt írják, módszerükkel következtetni lehet a depresszió súlyosságára. A biztosabb adatok érdekében azonban további elemzések szükségesek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik