Tudomány zöldövezet

Átrendeződnek az éghajlati zónák

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Bár Mad Max-szerű világra nem számíthatunk, tény, hogy egyre több és több helyen okoz problémát a vízválság. A megoldások adottak, „csak” akaratra és pénzre lenne szükség. Erről és a víztakarékosság egyéb szempontjairól beszélgettünk a Zöldövezet podcast adásában Gampel Tamással, a Xylem Water Solutions Magyarország Kft. közműértékesítési vezetőjével.

Az ember az elmúlt időszakban mintha egyre többször találkozna a hírekben vízhiányos esetekkel, és már nem csak szegény régiók esetében: 2022 nyarán például Olaszországban tombolt heves aszály. Noha nem kétséges, hogy a helyzet a globális felmelegedés miatt egyre romlik, Gampel Tamás szerint a fő mozgatórugó a népesség növekedése. Ez különösen a fejlődő országokban jár nagy problémával.

A vízellátásban fellépő gondoknak beláthatatlan következményei lehetnek. A vízhiány egyrészt megnehezítheti a mindennapi életet, csökkentheti a higiéniát, de a mezőgazdaságot is veszélybe sodorhatja, ami akár társadalmi következményeket is magával vonhat. Egyes elméletek alapján például Szíriában a polgárháború kirobbanásához az is hozzájárult, hogy a tartós szárazság miatt visszaesett a mezőgazdasági termelés, ezáltal pedig elszálltak az élelmiszerárak politikai feszültséget eredményezve.

A népességnövekedés dacára a klímaváltozás szerepe megkérdőjelezhetetlen. Mad Max-szerű világtól ugyan nem kell tartanunk, az egész Föld nem fog elsivatagosodni, az éghajlati zónák viszont átrendeződnek majd.

Magyarország esetében a jövőben egy mediterrán, a mai Horvátország déli részére emlékeztető klíma alakulhat ki.

A jó hír az, hogy a technológiák adottak ahhoz, hogy felvegyük a versenyt a vízválsággal, ezek közül több pedig hazánkban is elérhető. A Xylem Water Solutions Magyarország Kft. víztechnológiai vállalatként küldetésének tekinti, hogy támogassa a tágan értelmezett vízgazdálkodás különböző alkalmazási területeit,  hogy a vízkészleteket a jövő generációi számára is elérhetővé tegye.

A víz megóvásában a legnagyobb segítséget a vállalat által kínált energiatakarékos gépek jelenthetik. Ilyen hatékony szivattyúk révén kevesebb energiára van szükség a víz mozgatásához és a szennyvíz tisztításához, ami közvetett módon mérsékli az energiatermelés során elhasznált víz mennyiségét. Emellett a cég vegyszermentes vízfertőtlenítő technológiája, valamint a közüzemi vízvezetékekben lévő szivárgások detektálására alkalmas eszközei is segíthetnek abban, hogy megvédjük értékes vízkészleteinket.

Hogy milyen lehet a jövőben hazánk vízhelyzete, milyen változásokat láthatunk már most, mely országok vannak veszélyben, és mi, egyszerű felhasználók mit tehetünk a takarékosság érdekében, mind kiderül a Zöldövezet vonatkozó adásából. A beszélgetés itt hallgatható meg.

Kapcsolódó
Sivatag nem, de mediterrán terület lehet Magyarország
Hol zajlanak jelenlegi vízkrízisek, és mely területek válhatnak fenyegetetté a jövőben? Magyarország biztonságban van? Gampel Tamást, a Xylem Water Solutions Kft. közműértékesítési vezetőjét kérdeztük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik