Tudomány

Kétmillió éve eltűnt világot tárnak fel ősi DNS-ek

JJ Travel Photography / Robert Harding Premium / robertharding via AFP
JJ Travel Photography / Robert Harding Premium / robertharding via AFP

Nagyjából kétmillió éves DNS-mintákra bukkantak Grönlandon, ezek a legrégebbi génleletek, amelyeket valaha találtak – írja a New Scientist. Eske Willerslev, a Cambridge-i Egyetem munkatársa elmondta, ezek a minták kétszer olyan idősek, mint a korábbai rekordtartó.

Bár napjainkban Grönland egy sivár, jégfödte hely, ahol kevés faj él, akkoriban viszont erdővel borított világ volt, amely számos állat otthonát is jelentette. Erről az eltűnt világról szeretnének többet kideríteni a kutatók, a felfedezés segítségével pedig megérthetik, milyen volt a sziget élővilága kétmillió évvel ezelőtt. 

A vizsgálatok során 102 különböző növény- és számos állatfaj nyomait találták meg, például sarki nyúlét, a pézsmapockokkal rokonságban álló rágcsálókét, ludakét, rénszarvasokét és masztodonokét is. A masztodonok az elefánthoz hasonló állatok voltak, amelyek jellemzően az amerikai kontinenseken éltek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beth Zaiken (@bzaiken) által megosztott bejegyzés

Kurt Kjaer, a felfedezésrők készült tanulmány egyik szerzője úgy gondolja, az Antarktiszon akár még régebbi DNS-mintákat is találhatnának, de mivel kisebb volt a diverzitás, ott kevesebb élőlény nyomaira számítanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik