Tudomány zöldövezet

Eddig csak kövületekből ismert állatfajra bukkantak

Egy új tanulmány alapján egy eddig csak kövületekből ismert kagylófaj élő példányaira bukkantak a kaliforniai Naples Pointnál – olvasható a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem közleményében. Jeff Goddard, a csapat tagja szerint ritka, hogy olyan élő fajt találjanak, amelyet először csak fosszíliáként láttak, főleg egy olyan sokat vizsgált régióban, mint amilyen Dél-Kalifornia.

2018 egyik novemberi napján a kutató tengeri csigákat keresett az apály során, amikor két kicsi, 10 centiméteres héjú, áttetsző kagyló megragadta a figyelmét. Alaposabban szemügyre véve őket a szakértő megállapította, hogy korábban nem látta a fajt. Ez meglepte a Goddardot, aki rengeteg időt töltött a térség árapályi környezeteinek tanulmányozásával.

A kutató az állatokról készült képeket elküldte Paul Valentich-Scottnak, a Santa Barbara-i Természettudományi Múzeum puhatestűekre specializálódott munkatársának. Valentich-Scottot meglepték a felvételek, hiszen az érintett családot, a Galeommatidaet jól ismeri, de a konkrét fajjal még nem találkozott.

A kutató megkérte Goddardot, hogy gyűjtsön be élő egyedeket, de a szakértő eleinte hiába tért vissza a Naples Pointhoz. Goddard csak a kilencedik úton, 2019 márciusában fedezett fel egy újabb egyedet. A kagyló egy olyan nembe tartozott, melynek csak egy faja volt ismert Santa Barbara térségéből, az állat héja viszont nem passzolt ehhez a kagylóhoz. A kutatókban ezért felmerült, hogy egy új fajról lehet szó.

Valentich-Scott et al (2022)

A páros a szakirodalmat elemezve egy 1937-es publikációban a Bornia cooki leírására, illetve a kövület egyik illusztrációjára bukkant. A kép nagyon hasonlított a Goddard által talált egyedre. Valentich-Scott hozzáférést kért az immár Cymatioa cookinak nevezett kagyló múzeumban őrzött fosszilis egyedéhez, eközben pedig Goddard egy újabb, ezúttal üres héjat fedezett fel.

A további elemzések igazolták, hogy a titokzatos állat valóban a kövület alapján ismert faj.

Nem tudni, hogy az élő kagyló eddig hogyan kerülte el a felfedezést.

Az egyik lehetséges magyarázat, hogy az állatok lárvaként, a planktonnal együtt érkeztek a környékre a 2014 és 2016 közötti hőhullámok során. Ezen időszak alatt több tengeri faj is kiterjesztette élőhelyét északi irányba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik