Tudomány zöldövezet

Sünöket ölhetünk, ha nem vagyunk elég óvatosak

Az őszi lombhullás idején a téli álomra húzódó sünök védelmére szólít fel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Az óvatlanul elvégzett őszi kerti munkák veszélyeztethetik az emlősöket – olvasható az egyesület MTI-hez eljuttatott közleményében.

A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára, amelyeknek téli álma a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökkenésével kezdődik. Fontos, hogy amikor elszállítják ezeket a halmokat, vegyék figyelembe az esetleg alattuk megbúvó állatokat.

Mike Powles / Getty Images

A természetvédők azt ajánlják, ne vasvillával, hanem annak nyelével vagy hosszabb erős bottal, majd kesztyűs kézzel fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot. Ezzel ellenőrizhetjük, hogy nincs-e alatta sün.

A zajok hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot.

Emiatt a halom alapi részéhez jutva nagyon kell figyelni a gömbölyded formákra. Az összegömbölyödve megemelt állat ugyanis gyakran kigurul a gallyak és levelek közül. Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat.

Ha a gallyrakás megbontásakor telelő sünt találunk, pakoljunk rá ágakat és leveleket, vagy készítsünk levélhalmot egy közeli bokor takarásában és az alá helyezzük át. A sünök védelméről további információ olvasható az MME weboldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik