Tudomány zöldövezet

Ez a cápa egy élő kövület

liebre / Getty Images
liebre / Getty Images

Egy furcsa külsejű, ősinek tűnő cápáról készült videó terjed a Twitteren – írja az IFLScience. A tweet szerint a felvételen egy 80 millió éves, Japánban talált állat látható. A kor feltételezhetően nem a konkrét példányra, hanem a fajra vonatkozik, a felfedezés pedig egyáltalán nem új.

A videó 2007-ben készült a japán Avasima Tengeri Parkban. A felvételt október 14-én osztották meg a Historic Vids nevű oldalon, cikkünk megírásakor már több mint 8,8 millió megtekintésnél jár.

A videón egy karcsú galléros cápa (Chlamydoselachus anguineus) látható, a rendkívül ritka, 120-1300 méteres mélységben élő faj akár 2 méter hosszúra is megnőhet.

Az állat állkapcsában 25 sorban mintegy 300 fog helyezkedik el, a faj nagy területen fordul elő, de elterjedése szórványos.

Angolnaszerű testével és félelmetes szájával a cápa nagyon ősinek tűnik, az állatra gyakran hivatkoznak élő kövületként. A kutatók úgy gondolják, hogy a primitív faj alig változott az évmilliók során, a Chlamydoselachidae családba tartozó állat pedig a cápák és ráják legkorábbi élő képviselője lehet.

Az érintett fajt is magába foglaló szürkecápa-alakúak (Hexanchiformes) már a kréta kor idején megjelentek. A karcsú galléros cápa legkorábbi ismert kövületei 80 millió évesek, az állat tehát már akkor jelen volt a tengerekben, amikor a szárazföldön még triceratopsok jártak.

Az egyedek természetesen nem élnek 80 millió évig, élettartamuk 25 év. A cápák között akadnak extrém hosszú ideig élő fajok, ilyen a grönlandi cápa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik