Tudomány zöldövezet

Több ezer medúza borított be egy tengerpartot

Több ezer medúza borított be egy észak-karolinai tengerpartot – írja a Live Science. Az állatok a Stomolophus meleagris fajhoz tartoznak.

A helyszínen készült fotókat a Nemzeti Parkszolgálat készítette, a felvételek múlt héten születtek a Cape Hatteras Nemzeti Tengerpartnál. A medúzák az Ocracoke Island északi részén sodródtak partra, a jelenségnek a Sciaenops ocellatus halfaj rajzásával esik egybe. Ezen halak lárvái a medúzák kedvelt táplálékai közé tartoznak.

A Stomolophus meleagrist angol nyelvterületen ágyúgolyó medúzának nevezik, nem véletlenül, hiszen az állatok méretükben és formájukban is az ágyúgolyókra hasonlítanak. A példányok nagyjából 450 grammosak, átmérőjük 24 centiméter, a faj az egyik leggyakoribb medúza az Egyesült Államok délkeleti partvidékénél.

A medúzák a szélre és az áramlatokra támaszkodnak úszás közben, a környezeti viszonyok így hozzájárulhatnak partra sodródásukhoz. A halak jelenléte és a hideg víz idén ideális körülményeket teremtett arra, hogy nagy számban jelenjenek meg a medúzák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik