Tudomány

Hirtelen fog kitörni a Föld legnagyobb vulkánja

Harangi Szabolcs
Harangi Szabolcs
A hawaii Mauna Loa kétségkívül a világ leghatalmasabb tűzhányója és már rekordideje szunnyad, de mostanában megsűrűsödtek a figyelmeztető jelek. Jelenleg a magmakamra feltöltődésére folyik, de a vulkán legnagyobb veszélye, hogy kiszámíthatatlan: gyorsan képes aktiválódni.

A napokban több helyen is belefuthattunk a hírbe, miszerint mozgolódik a Föld legnagyobb tűzhányója, a hawaii Mauna Loa. Kitörése már csak azért is „időszerű” lenne, mert már szokatlanul hosszú ideje, 38 éve szunnyad – a laikus fejben ilyenkor hamar összeáll a logikai sor, miszerint a legnagyobb vulkán nyilván hatalmasat szól, és így már a fele sem tréfa.

A Mauna Loa valóban a bolygó leghatalmasabb vulkánja, sőt ha a tengerszint alatti részét is figyelembe vesszük, világunk legmagasabb hegye, kitörése azonban mégsem hozza el az Armageddont. Hatása „csupán” helyben, azaz a hawaii Nagy-szigeten érződik, bár ott akár pusztító is lehet.

Mire készül az óriásvulkán, és mi várható, ha felébred rekordhosszúságú álmából? Dr. Harangi Szabolcs vulkanológus professzort, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatóját, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetőjét kérdeztük.

Egyelőre csak töltődik

A Mauna Loát jó 600-700 ezer évvel ezelőtt kezdte „építeni” a tenger fenekén feltörő bazalt magma mintegy 5000 méterrel a vízfelszín alatt. Nagyjából 300-400 ezer éve bukkant ki a tenger alól, mára pedig 4100 méterre tör, vagyis ha a teljes méretét nézzük, több mint kilenc kilométer magas. Közben persze terebélyesedett is, a térfogata 75 ezer köbkilométer, amivel magasan a legnagyobbnak számít a ma is aktív vulkánok kategóriájában.

Ahogy pedig a hegy kinőtt a tengerből, létrehozta a Hawaii-szigetcsoport legdélebbi és a maga 10,43 négyzetkilométerével egyben legkiterjedtebb tagját – pontosabban annak legnagyobb részét, a Nagy-szigethez ugyanis más, környékbeli vulkánok is hozzájárultak.

A tűzhányó múltját írott források alapján több száz évre visszamenőleg ismerjük, ezek alapján pedig a múltban átlagosan 5-10 évente produkált kitörést. A legutóbbi 1984-ben történt, vagyis a vulkán immár rekordnak számító 38 éve szunnyad

– mondja a 24.hu-nak Harangi Szabolcs.

A szunnyadás azonban valójában nem inaktivitást jelent. Habár a vulkán a felszínen nyugodtnak látszik, időről időre kőzetolvadék nyomul a sekély magmatározóba, azaz folyamatosan töltődik fel a rendszer. A tűzhányó tehát két kitörés közötti „normális életét” éli, de senki nem tudja, meddig. Az elmúlt napokban sűrűsödtek a földrengések a vulkán alatt – a napi szokásos egy-kettő helyett több tucatnyit érzékelnek a műszerek –, és a felszín is megemelkedett egy-két centiméterrel.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy akár holnap megindulhat a kitörés, de a két-három kilométer mélyen fekvő magmatározóba kétség kívül áramlik az olvadék. A professzor szerint egyelőre annyit mondhatunk, hogy a Mauna Loa a feltöltődés állapotában van.

Gyorsan képes változni

És mi történik, ha „megtelik”, ha a magma nyomását már nem bírja el a felette lévő kőzettömeg és a felszínre tör? A jó hír, hogy úgynevezett lávaöntő vulkánnal állunk szemben, mely nem produkál robbanásos kitöréseket magasra gomolygó, majd önmagába roskadó piroklaszt-árral, nem ereget óriási, törmelékből és gázokból álló felhőket. Komoly kárt és tragédiákat ugyanis az ilyen vulkánok okoznak: a Martinique szigetén fekvő Mount Pelee mérete például csak töredéke a Mauna Loának, 1902-es robbanásos kitörése mégis 30 ezer embert ölt meg, ez volt a XX. század legpusztítóbb vulkáni katasztrófája.

George Rose / Getty Images

Itt, a hawaii Nagy-szigeten a láva gyakorlatilag csak „kibuggyan” a kürtőkön, és a gravitációnak engedve lefolyik a hegy lejtőjén. Ha elég utánpótlást kap, több kilométert tesz meg, végállomása az óceán, ám útja során mindent elnyel, felperzsel. És ebből adódik a rossz hír, mivel a Manua Loa kiszámíthatatlan.

Állapota nagyon gyorsan átfordul, azaz a vulkáni kitörést nem előzik meg hosszan tartó előjelek. Lávája pedig elég folyékony, gyorsan folyó ahhoz, hogy adott esetben akár órák alatt lakott területeket, emberi infrastruktúrákat érjen el

– emeli ki Harangi professzor.

A főváros is veszélybe kerülhet

A szokatlanul hosszú kitörés nélküli periódus nem jelenti törvényszerűen azt, hogy a következő az eddigieknél sokkal intenzívebb lesz, de benne van a pakliban ez is. Márpedig nagyon nem mindegy, hogy mennyi láva indul meg, és milyen útvonalon halad. A gyorsan folyó láva egy napon belül elérheti akár a Nagy-sziget fővárosát, a 44 ezer lakosú Hilót vagy Konát, a nyugati partvidéken lévő másik nagyobb települést, továbbá turisztikai központokat.

A főváros már két alkalommal, 1935-ben és 1942-ben is veszélybe került. Olyan nagynak tűnt a baj, hogy az amerikai légierő bombázni kezdte a lávát, hogy megállítsa – az elgondolás szerint a robbanások felnyitották volna az úgynevezett lávacsatornák fedelét, így a felszínre hömpölygő olvadt kőzet gyorsabban megszilárdult volna. Nem jártak sikerrel, Hilo csak annak köszönhette túlélését, hogy megszűnt a láva utánpótlása.

Harangi Szabolcs ezeken túl még egy fontos kockázati tényezőre hívja fel a figyelmet, amire kívülállóként nem is gondolnánk. Miután 38 év telt el a Mauna Loa utolsó kitörése óta, az érintett lakosság egy nagy részének nincs tapasztalata arról, mi történik egy vulkánkitörés során, hogyan zajlik a Mauna Loa kitörése, adott esetben hogyan menekülhetnek.

Összegezve tehát a Föld legnagyobb vulkánjának „mozgolódása” azt jelenti, hogy aktív a feltöltődése, jelenleg ez adja a hír aktualitását. Hogy ezt mikor követi kitörés, azt most még senki nem tudja megmondani,

az eddigi tapasztalatok alapján csupán annyi biztos, hogy valószínűleg hirtelen fog megtörténni.

Harangi Szabolcs

Forró folt olvasztja a kőzetlemezt

Végezetül érdemes szót ejteni a hawaii vulkáni tevékenységről, magáról a szigetcsoport kialakulásáról, ami egészen az 1970-es évekig okozott fejtörést a kutatóknak. A lemeztektonika elmélete ekkortájt fedte fel teljes egészében a kontinensek, kőzetlemezek mozgásának, vándorlásának okát. Ma már általános iskolában tanítják, hogy a vulkáni tevékenység nagy kőzetlemezek találkozásánál jellemző, gondoljunk csak a Csendes-óceáni tűzgyűrűre.

De mi magyarázza a lemezszegélyektől távoli, a lemeztektonikai folyamatoktól többé-kevésbé független vulkánok létrejöttét? A megoldást az aktív köpenycsóva-feláramlások, az úgynevezett forró foltok jelentik, iskolapéldáját pedig a Csendes-óceáni lemez „közepén” fekvő hawaii vulkánok szolgáltatják.

A Pacifikus-kőzetlemez északnyugati irányba sodródik, miközben áthalad egy forró folt felett, ahol mintha futószalagon készülnének a tűzhányók. Képzeljünk el egy fém lapot, aminek az egyik felét vastagon lefestjük, majd lassan áthúzzuk egy gyertya fölött a festett felével felfelé. Ahol épp melegítjük, a festék felhólyagosodik, a mozgatással pedig kialakul a puklik sorozata.

Ugyanez történik gigászi méretekben és évmilliók óta, így jött létre a Hawaii-szigetcsoport. És ha megnézzük az óceán fenekének domborzatát, Kamcsatkáig húzódó hegységsort látunk: ebben a láncban minél fiatalabb adott tűzhányó, annál méretesebb, mert az idősebbeket „megeszi” az erózió. Nem véletlenül a Hawaii Nagy-sziget most a legnagyobb, egyben a legifjabb is, ott folyik most is az aktív vulkáni tevékenység.

Kiemelt képünkön a Kilauea kalderájában lévő aktív lávató látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik