Tudomány

Három kutató kapja idén a fizikai Nobel-díjat

Jonathan NACKSTRAND / AFP
Jonathan NACKSTRAND / AFP

Október 3. és 10. között ismertetik, hogy kik kapják idén a Nobel-díjakat. A tudományos kategóriákban a hét elején hirdetnek eredményt, a bejelentéseket hétfőn a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal kezdték. A győztes 2022-ben Svante Pääbo svéd genetikus lett, aki ősi rokonaink, a neandervölgyi és a gyenyiszovai ember genetikáját vizsgálta.

Kedden a fizikai Nobel-díj nyerteseit mutatták be.

Az elismerést idén a francia Alain Aspect, az amerikai John F. Clauser és az osztrák Anton Zeilinger kapják.

A kutatók fotonösszefonódással kapcsolatos kísérleteket folytattak, megsértve az úgynevezett Bell-egyenlőtlenségeket, és úttörő munkát végezve a kvantuminformáció-tudomány területén.

A szakértőknek sikerült bizonyítaniuk, hogy vizsgálni és kontrollálni lehet a összefonódott állapotban lévő részecskéket. A kvantummechanikában az, hogy mi történik az ösezefonódott pár egyik részecskéjével, meghatározza, hogy mi történik a másikkal, még akkor is, ha messze vannak egymástól. A díjazottak kísérleti eszközök fejlesztésével alapozták meg a kvantumtechnológia új korszakát.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia a szokásoknak megfelelően még egy tudományos kategóriában fog győzteseket hirdetni: szerdán a kémiai Nobel-díj következik. Karikó Katalin idén a tavalyihoz hasonlóan komoly esélyesnek számított a fiziológiai és orvostudományi kategóriában, de neve a kémiai Nobel-díj kapcsán is felmerült.

Csütörtökön az irodalmi, pénteken a Nobel-békedíj, majd jövő hétfőn a közgazdasági Nobel-díj győzteseit mutatják be. A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik