Tudomány

Hetekig nem szállhat fel a NASA holdrakétája

Paul Hennessy / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Paul Hennessy / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Szombaton egy héten belül másodszor szakította félbe a NASA a következő generációs rakétájának felbocsátására irányuló kísérletét egy makacs üzemanyag-szivárgásra hivatkozva, amely az űrügynökség szerint a küldetést legalább néhány hétig halaszthatja – írja a Reuters.

A közel 100 méter magas rakéta a legerősebb, amelyet a NASA valaha épített. Az SLS tetejére egy Orion kapszulát rögzítettek, a fedélzeten nem utaznak majd asztronauták. Ez lesz az Artemis-program első repülése, a Holdat megkerülő, hat héten át tartó misszióval a technológiát tesztelik majd. Az Artemis-program keretében

az Egyesült Államok 50 év után juttatna ismét embereket a Holdra.

Legutóbb a hét elején próbálkoztak kilövéssel a NASA-nál, de a hétfői első kísérletet is meghiúsították műszaki problémák, többek között egy másik szivárgó üzemanyag-vezeték, egy hibás hőmérséklet-érzékelő és repedések a szigetelőhabban.

Az adatok áttekintése után a NASA arra a következtetésre jutott, hogy az új hidrogénszivárgás megoldása túl bonyolult és időigényes ahhoz, hogy egy héten belül befejezzék a hibaelhárítást és megjavítsák az indítóállványt.

A késés azt jelenti, hogy az indításra a legkorábbi lehetőség a szeptember 19. és 30. közötti időszakban, vagy az azt követő októberi ablak során adódik – mondta Jim Free, a NASA munkatársa egy sajtótájékoztatón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik