Tech

Elképesztő, mennyibe kerülhet a következő holdra szállás

Jim Bridenstine, a NASA igazgatója egy hétfői sajtótájékoztatón beszélt az Artemis-programról – írja a Space.com. A projekt célja, hogy 2024-ig ismét embert juttassanak a Holdra. Birdistine az eseményen megerősítette, hogy továbbra is az égitest déli pólusának elérését tervezik.

A NASA két űrhajósa, egy férfi és egy nő lesznek az elsők, akik több mint 50 év után ismét a Holdon járhatnak. Az Artemis-3 missziójához a leszállóegységet a SpaceX, a Dynetics vagy a Blue Origin vezette csapat építheti majd meg.

Kép: Getty Images

A programhoz a NASA-nak még rengeteg pénzre lesz szüksége, a Fehérház 2021-es költségvetési javaslata alapján 3,2 milliárd dollárt különíthetnek el jövőre a cél megvalósítására, a tervezetet ugyanakkor a Kongresszus még nem hagyta jóvá. Bridenstine szerint a 3,2 milliárd dollár elengedhetetlen, ha meg akarják valósítani a 2024-es holdra szállást. Fontos kiemelni, hogy mindez csak a jövő évre vonatkozó büdzsét jelenti.

Az Artemis tegnap publikált hivatalos jelentéséből kiderül: ha az Egyesült Államok a kitűzött dátumig valóban ismét embert akar juttatni az égitestre, 2021-2025 között összesen 28 milliárd dollárra lesz szüksége a NASA-nak.

Az Artemis-programnak két fő fázisa lesz, az elsőben az űrhajórendszert fejlesztik, illetve tökéletesítik majd, a második pedig az Artemis-3 2024-es missziójával fog elkezdődni. Utóbbi fázis fő célja a fenntartható emberi jelenlét biztosítása lesz a Holdon. A tapasztalatokat és technológiákat felhasználva aztán a 2030-as években a Marsra is asztronautákat juttatna a NASA.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik