Tudomány zöldövezet

Új, illegális út vágja ketté az amazóniai esőerdőt

Az Amazonas-medence esőerdeit veszélyezteti egy új, illegális út, amely védett területeken halad keresztül – írja az MTI az AP-re hivatkozva. Műholdképek, valamint a környéket jól ismerők beszámolói szerint már csak néhány kilométer választja el attól, hogy összekösse a régió két olyan területét, ahol az erdőirtás súlyos problémákat okoz.

Amint az út elkészül, a még megmaradt erdő egy jelentős részét egyfajta szigetté alakítja, amely így minden oldalról ki lesz téve az emberi tevékenységnek.

A környezetvédők évtizedek óta figyelmeztetnek az ilyen jellegű problémákra. A könnyebb hozzáférés miatt az utak mellett történik a legtöbb fakivágás, ráadásul felértékelődik körülöttük a föld.

Ignacio Palacios / Getty Images

Biviany Rojas, a Környezetszociológiai Intézet nevű brazil nonprofit szervezet programkoordinátora szerint az új erdőirtások az amazóniai esőerdő visszafordíthatatlan megbontásának kockázatát hordozzák magukban. A fakivágások szigetekre osztják az egységes területeket, amelyeknek így már nincs elegendő erejük ellenállni az éghajlatváltozásnak.

„Meg kell védenünk, és fenn kell tartanunk a nagy erdei folyosókat a veszélyeztetett életközösség ellenálló képességének megóvása érdekében” – nyilatkozta Rojas. Egy 2021-es tanulmány alapján az erdőirtás olyan méreteket öltött, hogy Amazónia mára több szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyit elnyel.

Az év elején a Xingu+ nevű nonprofit szervezetek hálózata megállapította, hogy az általuk elemzett, majd az AP által ellenőrzött műholdfelvételek alapján az út 43 kilométer hosszú, és két, elvileg védett területet szel át. Januártól augusztusig csak a Terra do Meio terület 24, az Iriri pedig 6 négyzetkilométernyi esőerdőt veszített az illegális út mentén. Júliusban a Xingu+ jelentette az illegális útépítést a brazil főügyésznek.

A nemzeti megfigyelőrendszerek szerint 2020 augusztusa és 2021 júliusa között az Amazonas-medence brazíliai része több mint 13 200 négyzetkilométernyi erdőt veszített el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik