Tudomány zöldövezet

Rejtély, hogy mi okozza a tömeges halpusztulást az Oderában

PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP / Getty Images
PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP / Getty Images

A laboratóriumi tesztek nem mutattak ki higanyszennyezést az Odera vizében, ugyanakkor magas sótartalmat észleltek a mintákban – írja az AP News. A Csehországban eredő, Lengyelország és Németország területén át folyó Oderában tömegesen pusztulnak a halak.

Korábban felmerült, hogy a jelenség hátterében a higany áll, Anna Moskwa, Lengyelország klíma- és környezetügyi minisztere azonban szombaton cáfolta ezt az elméletet. Moskwa szerint a lengyelországi és németországi vizsgálatok megnövekedett sótratalmat mutattak ki, az átfogó toxikológiai elemzések pedig még mindig folynak Lengyelországban.

A lengyel állami állategészségügyi hatóság munkatársai elhullott halakat is tanulmányoztak, és kizárták a higanymérgezést, egyéb anyagokra vonatkozóan viszont még várják az eredményeket.

Moskwa hozzátette, a németországi vizsgálatokon sem detektáltak higanyt. A német szakértők szintén abnormális sótartalomról számoltak be, aminek köze lehet a tömeges pusztuláshoz.

PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP / Getty Images

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken azt mondta, valószínűleg szándékosan engedtek hatalmas mennyiségű vegyi hulladékot az Oderába. Évekbe telhet, mire a folyó helyreáll. Morawiecki szombaton ígéretet tett, hogy mindent megtesznek a károk mérsékléséért. A kormány 1 millió zlotyt (mintegy 84 millió forintot) ajánl fel annak, aki segít megtalálni a felelősöket. A miniszterelnök szerint az első tetemek felfedezése után néhány tisztségviselő lassan reagált, kettőt menesztettek is.

A lengyel vízügyi hatóság feje csütörtökön bejelentette, hogy már 10 tonna elpusztult halat emeltek ki a vízből. A német oldalon önkéntesek százai gyűjtik az elhullott állatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik