Nagyvilág

Higanyszennyezés okozhatja a tömeges halpusztulást az Odera folyón

Frank Hammerschmidt / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
Frank Hammerschmidt / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

Ismeretlen eredetű, erősen mérgező anyag okoz tömeges halpusztulást a Lengyelországot és Németországot határoló Odera folyóban a németországi Brandenburg tartomány környezetvédelmi minisztériumának közlése szerint – írja a Reuters. A folyóvíz hétfői analízisének eredménye, mint írják, „szintetikus vegyi anyagokra utalt, amelyek valószínűleg gerincesekre is mérgező hatást fejtenek ki”. A minisztérium a csütörtöki közleményében megjegyzi azt is, hogy továbbra sem világos, hogyan került a mérgező anyag a vízbe.

Az rbb helyi műsorszolgáltató szerint az állami laboratórium magas higanyszintet talált a vízmintákban.

A lengyel vízügyi hatóság vezetője a Polsat News műsorszolgáltatónak tagadta az értesülést, mondván, hogy a higany jelenlétét a vízben még meg kell erősíteni.

Ezek csak sajtóhírek. Az Oderában lévő higanyról nem kaptunk megerősítést

– jelezte aggályait Przemyslaw Daca, a lengyel vízügyi vezető.

Bár a halpusztulás mértékét egyes sajtóértesülések tízezres mértékűre teszik, a Berlint körülölelő brandenburgi tartományi tárca azt közölte, hogy még nem megállapítható, összesen hány hal pusztult el Lengyelországban és Németországban.

A lengyel és a német fél közötti kommunikációs lánc nem működött ebben az ügyben – panaszolta Axel Vogel tartományi környezetvédelmi miniszter, aki hozzátette, hogy a német hatóságok még mindig nem kaptak értesítést Lengyelországtól az incidensre vonatkozóan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik