Tudomány zöldövezet

Elaltatták Freyát, a csónakokat elsüllyesztő rozmárt

Tor Erik Schrøder / NTB / AFP
Tor Erik Schrøder / NTB / AFP

A norvég hatóságok bejelentették: elaltatták a Freya becenevű nőstény rozmárt – írja az IFLScience. Az állatot a skandináv mitológia szépség- és szerelemistennője után nevezték el.

A tehén az Oslo-fjordban többször is feltűnt. Mivel a rozmárok ritka vendégnek számítanak a térségben, rengetegen próbálták megfigyelni és megörökíteni az egyedet. Freya korábban azzal került be a hírekbe, hogy miközben megpróbált csónakokon napozni, elsüllyesztette azokat.

A rozmárt vasárnap reggel altatták el. A hatóságok attól tartottak, hogy az állat megsebesít valakit. Ahogy nőtt Freya népszerűsége, úgy keresték fel egyre többen, hogy fotózkodjanak vele, többen meg is közelítették a példányt.

A rozmárok zavarás esetén komoly fenyegetést jelenthetnek az emberekre.

A Norvég Halászati ​​Igazgatóság több figyelmeztetést is kiadott, a lakosság azonban ezeket nem vette figyelembe, továbbra is sokan keresték a nőstényt.

A szakértők arra jutottak, hogy az emberek védelme érdekében el kell altatni a rozmárt. Bár az állat áttelepítését is fontolgatták, ezt végül nem tudták volna megoldani.

A döntés komoly felháborodást okozott. Phil Demers aktivista a Twitteren adott hangot elégedetlenségének, Greg Sheard fotós pedig a norvég hatóságokat hibáztatta.

Sokan Wally esetét hozták fel párhuzamként: a rozmár 2021-ben hasonló szenzációnak számított a Brit-szigeteknél és Nyugat-Európánál. Bár az állat még nagyobb és potenciálisan még veszélyesebb volt, mégis életben hagyták. A bikának egyes helyeken még pontonokat is építettek, hogy pihenni tudjon, és ne okozzon kárt a magántulajdonokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik