Tudomány

Idén már most 482-szer több szén-dioxidot bocsátottak ki a celebek magángépei, mint amennyit egy átlagember egy év alatt szokott

David M. Benett / Contributor
David M. Benett / Contributor

Nemrég nagy port kavart privát repülőzésével Kylie Jenner, aki, mit sem törődve a környezettel, a klímaváltozással, a légszennyezéssel, saját repülőgépével tett meg egy 55 kilométeres utat. Ezzel egymaga 13 perc alatt egy tonna szén-dioxid termeléséért volt felelős. A pazarló utat az a tinédzser szúrta ki, aki korábban Elon Musk magángépét is nyomon követte, és aki hobbiból azzal foglalkozik, hogy Twitter-csatornáján a különböző celebek repülési szokásait vizsgálja. Furcsának tűnhet, de nagyon hasznos is lehet, tekintve, hogy míg egy átlagember egy évben átlagosan 4 tonna szén-dioxid levegőbe kerüléséért felelős, addig a legszennyezőbb magángépező híresség ebben az évben már 8293,54 tonnánál jár.

Kapcsolódó
Elon Musk 5 ezer dollárt ajánlott egy tininek, hogy állítsa le az oldalát, ahol nyomon követi a magángépét
A szóban forgó Twitter-fiókot 117 ezren követik, így a Tesla-vezér ajánlata nem tekinthető túl nagyvonalúnak.

A 19 éves srác a nyilvánosság számára széles körben elérhető légiforgalmi adatokat felhasználó botok segítségével. A CelebrityJets Twitter-fiók rámutat arra, hogy mennyire eltörpül az adott egyén fogyasztása egy-egy celebéhez képest. A Yard a profil adatai alapján most a szégyenfalat is nyilvánosságra hozta, és összegyűjtötte a tíz legszennyezőbb magángépező hírességet – egészen pontosan a hírességekhez tartozó legszennyezőbb magángépeket, ugyanis, mint ahogyan azt az első helyen szereplő Taylor Swift sajtósa elmondta: a gépeket jellemzően több ember használja, és bérbe is adják őket, így nem biztos, hogy az adott személy felelős az összes kibocsátásért. Mégis, érdekes a lista.

A Yard gyűjtése és a CelebrityJets fiók adatai szerint a legszennyezőbb magángépek pedig a következők:

  1. Taylor Swift (január óta 170-szer szállt fel a magángépe, átlagosan 80 percet repült, és 8293,54 tonna szén-dioxidot engedett a levegőbe, ami 1184,8-szorosa az átlagember éves kibocsátásának)
  2. Floyd Mayweather (idén 7076,8 tonna széndioxid-kibocsátásnál jár a gép, a legrövidebb rögzített út pedig mindössze 10 perces volt)
  3. Jay-Z (a rapper gépe idén 6981,3 tonna széndioxid-kibocsátásnál jár, és legalább kétszer tett meg körülbelül félórás utat)
  4. A-Rod (a baseball-játékos gépe 5342,7 tonna széndioxid-kibocsátásnál jár eddig, és átlagosan mindössze 80 percet tölt a levegőben)
  5. Blake Shelton (111 repülésnél tart a countryzenész privát repülője idén, ez 4495 tonna szén-dioxid kibocsátását jelenti)
  6. Steven Spielberg (a rendező magángépe 61-szer szállt fel idén, 4465 tonna szén-dioxidot juttatva a levegőbe)
  7. Kim Kardashian (a celeb idén 4268,5 tonna széndioxid-kibocsátásnál jár, volt már idén 23 perces útja is a gépének)
  8. Mark Wahlberg (a színész magángépe eddig 3772,85 tonna szén-dioxidot bocsátott ki az évben, az egyik legrövidebb repülőútja 29 perces volt)
  9. Oprah Winfrey (a 75 millió dolláros magángép kibocsátása idén 3493,17 tonna szén-dioxidnál jár, két legrövidebb útja 14 és 16 perces volt az évben)
  10. Travis Scott (a magángép 3033,3 tonna szén-dioxidot bocsátott ki idén)

Az adatokból kiderül, hogy a celebek magángépei átlagosan fejenként 3376,64 tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelősek, míg egy átlagember évente jellemzően 7 tonnányiért. Ez átlagosan már most 482,37-szer több, mint az éves kibocsátásunk, és az évnek még is nincs vége.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az egyéni kibocsátáscsökkentésnek ne lenne hatása – sokkal inkább azt, hogy rendszerszintű változások szükségesek ahhoz, hogy valóban lassítani tudjuk a klímaváltozást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik