Tudomány koronavírus

Nem tart sokáig a természetes immunitás, sőt, az első két vakcina védelme sem a koronavírus ellen

Morsa Images / Getty Images
Morsa Images / Getty Images

A Yale Egyetem friss kutatása szerint sem az első oltási sor (vagyis a Johnson&Johnson kivételével minden esetben két adag oltás), sem a természetes fertőződés nem okoz hosszan tartó, erős védettséget a koronavírus ellen – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent tanulmány szerint az áttöréses fertőzések kockázata (amikor valaki az oltás ellenére is megfertőződik) az oltás típusától függ. A tanulmányból kiderül, hogy

az mRNS-oltások (Pfizer, Moderna) nyújtják a leghosszabb védelmet, közel háromszor olyan hosszút, mint a természetes fertőzés, valamint a Johnson & Johnson és az Oxford-AstraZeneca vakcinák.

„Az mRNS-vakcinák produkálják a legmagasabb szintű antitestválaszt, és elemzésünk szerint tartósabb védelmet nyújtanak, mint a többi vakcina vagy a természetes fertőződés” – mondta Jeffrey Townsend, a tanulmány vezető szerzője. „Fontos azonban emlékezni arra, hogy a természetes immunitás és a védőoltás nem zárja ki egymást. Sok embernek több forrásból származó részleges immunitása van, ezért a viszonylagos tartósság megértése kulcsfontosságú annak eldöntésében, hogy valaki mikor erősítse meg immunrendszerét.”

A kutatók szerint az újrafertőződés elleni megbízható védelemhez olyan oltóanyagokkal végzett naprakész oltások szükségesek, amelyek alkalmasak a vírus természetes evolúciója során bekövetkező változások kezelésére. „Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy fegyverkezési versenyben vagyunk a vírussal szemben, ami olyan módszereket fog kifejleszteni, amelyek elkerülhetik a természetes és az oltástól származó immunválaszt” – mondta Alex Dornburg, a tanulmány másik szerzője.

A kutatók hangsúlyozták, mennyire fontos az emlékeztető oltás, hiszen ezzel az eredeti oltási sort, és a természetes immunitást is erősíteni lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik