Tudomány koronavírus

Rég nem volt ilyen alacsony a gyermekek vakcinációja

Az ENSZ szerint részben a Covid-19 hatására tartósan csökkent a gyermekkori védőoltások száma – írja az AFP. Az elmúlt három évtizedben ez a legnagyobb visszaesés a gyermekkori vakcinációban.

A WHO és az UNICEF adatai alapján azon gyermekek aránya, akik a diftéria-pertusszisz-tetanusz (DPT) elleni oltás mindhárom dózisát megkapták, 2019 és 2021 között 5 százalékkal, 81 százalékra zuhant. Ezt a vakcinát az immunizációs lefedettség jelzőjeként használják egy-egy országon belül, valamint államokon átívelően.

Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgató szerint a visszaesés vörös riasztást jelent a gyermekek egészségére nézve. „Egy generáció óta a gyermekkori immunizáció legnagyobb tartós visszaesésének lehetünk tanúi.

A következmények életekben lesznek mérhetőek

– mondta.

2021-ben nagyjából 25 millió gyermek esett el a DPT egy vagy több dózisától. Ez 2 milliónál több a 2020-as és 6 millióval a 2019-es értéknél. A jelenség hátterében több tényező is áll, köztük a konfliktusok, a pandémia miatt egyre erősödő téves információk, a szolgáltatási és ellátási zavarok, illetve a tájékoztató kampányokat korlátozó lezárások. Az érintett 25 millió gyermekből 18 millió egyetlen adagot sem kapott, a gyermekek többsége Etiópiában, Indiában, Indonéziában, Nigériában és a Fülöp-szigeteken él.

Kapcsolódó
Nem csak a butákat képesek átverni a konteós influenszerek
Krekó Péter szociálpszichológussal és Falyuna Nóra nyelvésszel beszélgettünk, akik Sarlatánok kora című könyvükben próbálnak választ adni a konteókkal kapcsolatos legégetőbb kérdésekre.

Világszerte a humán papillomavírus (HPV) elleni vakcinák 2019-ben elért lefedettségének negyede veszett el, ami csapást mért a méhnyakrák elleni küzdelemre. Noha az első oltások már 15 éve elérhetővé váltak, jelenleg csak a lányok 12 százaléka védett teljesen.

A szakértők abban bíztak, hogy a 2020-as lezárásokat követően, 2021-ben javulás jelentkezik majd, de végül a DTP-lefedettséget tekintve a tavalyi év lett a legrosszabb 2008 óta. A kanyaró elleni oltás első dózisának lefedettsége is 81 százalékra csökkent, ami szintén 2008 óta a legalacsonyabb. A visszaesés minden régióban észlelhető, de egyes országokban, például Ugandában és Pakisztánban sikerült elkerülni a negatív trendet.

Ezzel párhuzamosan a súlyos akut alultápláltság aránya is emelkedett, ami újabb fenyegetést jelent a gyermekekre. A globális szervezetek felszólították a világ országait, hogy fokozzák oltási erőfeszítéseiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik