Tudomány zöldövezet

Ritka felvétel készült egy mélytengeri állatról

A Monterey-öböl Akvárium Kutatóintézetének csapata ritka felvételt készített a tenger mélyén – írja a ScienceAlert. A szakértőknek sikerült megörökítenie, ahogy egy, a Bathyteuthis nembe tartozó tintahal petéit szállítja.

A peték egy lepedőszerű struktúrában vannak, a hasonló stratégia ritka a tintahalak között.

A jelenetet egy robotizált tengeralattjáró segítségével tudták rögzíteni 1390 méterrel a vízfelszín alatt. Ez csupán a második alkalom, amikor hasonló viselkedést figyeltek meg a Bathyteuthis nemnél, először 2005-ben, szintén a kaliforniai Monterey-öbölben dokumentálták a jelenséget.

A polipok jellemzően petéikkel maradnak, és ha kell, a végsőkig őrzik azokat. A tintahalaknál jóval ritkább az ilyen viselkedés, csupán három fajnál ismert. Elképzelhető, hogy az utódgondozás ezen formája más tintahalaknál is létezik, ennek megfigyelése azonban nem egyszerű.

A kutatók úgy gondolják, hogy a most megörökített példány és társai a peték kikeléséig velük maradnak, hogy növeljék az utódok túlélési esélyeit. A legtöbb nőstény tintahal a polipokhoz hasonlóan életében egyszer szaporodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik