Tudomány zöldövezet

Tele vannak a folyóink gyógyszermaradványokkal

Paul Biris / Getty Images
Paul Biris / Getty Images

Egy friss tanulmány szerint a világ folyóinak csaknem fele szennyezett vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszerekkel – írja a Study Finds. A Yorki Egyetem kutatói azt találták, hogy ez a szennyeződés az antibiotikumoktól, antidepresszánsoktól és fájdalomcsillapítóktól az orális fogamzásgátlókig, allergia elleni tablettákig és nyugtatókig terjed.

A Proceedings of the National Academy of Science szaklapban megjelent tanulmány szerint ebből a szempontból a skóciai Clyde folyó a legszennyezettebb az Egyesült Királyságban, a brit folyók közel 70 százalékában pedig a karbamazepin epilepsziás gyógyszer a leggyakoribb.

Az Egyesült Királyságban található 54 mintavételi hely közül a tanulmány szerzői 50-nél mutattak ki különféle gyógyszereket. Ezek potenciálisan mérgezőek lehetnek az emberre, halakra és más vadon élő állatokra, ez pedig veszélyezteti a helyi ökoszisztémákat is. A hormonokat célzó gyógyszerek például nemi változásokat válthatnak ki a tengeri állatokban.

A tanulmány kimutatta, hogy a világ folyóinak több mint 43 százalékában „aggályos” mennyiségű gyógyszerészeti összetevőt mutattak ki, 23 pedig meghaladta a biztonságosnak tartott mennyiséget. Az eredmények a világ 104 országában 1052 helyen végzett mintavételből származnak, így ez a legnagyobb ilyen jellegű elemzés.

„A világ 86 intézményében dolgozó 127 munkatárssal a Global Monitoring of Pharmaceuticals Project (a gyógyszerek globális figyelése projekt) kiváló példája annak, hogy a globális tudományos közösség hogyan tud összefogni a nagyszabású környezetvédelmi problémák megoldásában” – mondja a projekt társvezetője, dr. John Wilkinson.

A tanulmány szerzői szerint ezek a vegyszerek előállításuk, felhasználásuk és ártalmatlanításuk során kerülnek a környezetbe. Leggyakrabban felszíni vizekben, például patakokban, folyókban, tavakban, tározókban és vizes élőhelyeken fordulnak elő. Az eredmények azt mutatják, hogy

a szennyeződés globális probléma, amely a Temzétől az Amazonasig károsítja a folyókat.

Tavak vizsgálatai kimutatták, hogy a fogamzásgátló tabletták és más szintetikus ösztrogének hormonzavarokat okoznak az állatvilágban. A népszerű fájdalomcsillapítóval, a diklofenakkal szennyezett vizek a keselyűpopulációk jelentős csökkenéséhez vezetett az indiai szubkontinensen, ami az emberi egészségre gyakorolt potenciális hatásokhoz vezethet. Kimutatták, hogy az antidepresszánsok befolyásolják a halak viselkedését is, ami felboríthatja a táplálékláncot, mivel a ragadozók így könnyebben érik el őket. A tudósok attól tartanak, hogy az antimikrobiális vegyületek jelenléte a környezetben hozzájárul a gyógyszerrezisztens baktériumok kialakulásához, és elősegíti a halálos szuperbaktériumok megjelenését.

Az elmúlt években a gyógyszeripar átláthatóbbá válásával jelentősen megnőtt a gyógyszerösszetevőkre vonatkozó ökotoxicitási adatok elérhetősége. A mostani 61 ilyen összetevő jellemzése csak a jéghegy csúcsa lehet, hiszen csaknem 2000 van forgalomban. A vízi rendszerekre gyakorolt tényleges hatások várhatóan magasabbak lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik