Tudomány zöldövezet

Rekordgyorsasággal olvadnak Grönland északi gleccserei

Egy új tanulmányban a kutatók azt mérték fel, hogy mennyire gyorsan veszítenek tömegükből Grönland sarkvidéki kis gleccserei – írja a Bristoli Egyetem oldala. Az Északi-sarkvidék sokkal gyorsabban melegszik, mint a bolygó többi része. Shfaqat Khan, a Dániai Műszaki Egyetem munkatársa és kollégái most arra jutottak, hogy emiatt Grönland legészakibb jégtömegei rekordsebességgel olvadnak.

A szakértők olyan kisebb gleccserekre fókuszáltak, amelyek nem kapcsolódnak a grönlandi jégtakaróhoz. Ezek a periferikus gleccserek csupán Grönland jéggel borított régióinak 4 százalékát adják, összesen viszont egy közel írországnyi, 72 ezer négyzetkilométeres területet fednek le, és a teljes jégtömeg 11 százalékát teszik ki.

Az érintett gleccserek olvadása nagyban hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez.

Khan szerint ezek a jégtömegek érzékenyebbek a mostani hőmérsékleti változásokra, és ezért olvadnak nagyobb mértékben.

Heather Kuss / EyeEm / Getty Images

A folyamat az elmúlt két évtizedben drámaian felgyorsult. 2018 októbere és 2021 decembere között évente átlagosan 42,3 milliárd tonna jég olvadt el, összehasonlításképp: 2003 februárja és 2009 októbere között az éves átlag 27,2 milliárd tonna volt. A csapat az amerikai ICESat és ICESat-2 műholdak adatait elemezte.

Az eredmények alapján az érintett gleccserek igen instabilak. Khan szerint a jégtömegek jelentős mértékben hozzájárulnak a tengerszint emelkedéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik